Завършват реставрацията на две църкви в Русе
Секция: Православие
30 Декември 2017 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Завършват реставрацията на две църкви  в Русе

/КРОСС/ Русенска митрополия ще довърши интериора на две емблематични църкви в епархията през новата 2018 година, предаде БГНЕС. Става дума за двата най-нови храма - възстановената "Всех Святих" в Русе, съборена през 70-те години на XX век от комунистите за една нощ, и църквата към скалния манастир "Свети Димитър Басарбовски", съобщи Русенският митрополит Наум.

Храмът "Всех Святих" беше осветен официално на 10 септември в присъствието на патриарх Неофит и премиера Бойко Борисов и още от следващия ден са започнали редовните богослужения. "Аз вече няколко пъти ходя, през целия ден влизат и излизат хора, започнаха да се правят кръщенета и венчавки. Вече е сложен витражът в преддверието на храма, предстои довършването на иконостаса. Поръчали сме вече новите изографисани икони, които се надявам да бъдат готови до края на зимата и да бъдат поставени през пролетта или най-късно пред лятото. Ще бъде изградена и платформа за инвалиди, за да могат да влизат в храма, тъй като такава не е предвидена в проекта", обясни владиката. Митрополит Наум се надява държавата да помогне още малко за довършването на църквата, която е притегателен център за русенци. Разчита и на дарения, за да може храмът да придобие окончателния си вид. Вече бият и осемте камбани, дарени от Руската патриаршия на "Всех Святих".

Работи се и по другата църква - тази към Басарбовския манастир, която бе изградена, за да улесни поклонниците. За по-възрастните е трудно да се изкачват по стръмните стъпала към съществуващата скална църквичка, а и мястото е много малко и не побира хората. "Там предстои довършване на стенописите, а най-важното нещо е, че довършихме всички икони на иконостаса. Вече са поставени нарисувани икони, предстои довършване на подкуполното пространство и на стената от северната страна на манастирския храм. Така че, каквото се е захванало настоящето ръководство на манастира, да бъде доведено до щастлив край", каза дядо Наум.