Посочиха най-продаваната книга у нас за 2017 година
Секция: КУЛТУРА
30 Декември 2017 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посочиха най-продаваната книга у нас за 2017 година

/КРОСС/ Истински бум на българските книги през изминалата година - 40% от продадените произведения през 2017 г. са на родни автори. Цените продължават да растат. Най-продаваната книга на измината година е „Детски и домашни приказки" на Братя Грим. Книгата е с твърди корици, луксозно издание, цена - близо 30 лева. Това обаче не е изненадващо, защото се запазва тенденцията да се продават най-много детските книжки, съобщава bTV.

Другите заглавия в топ 3 са „Моши, Моши, Япония", пътеписът на Юлияна Антонова-Мурата за страната на изгряващото слънце, както и още един български пътепис - „101 романтични места в България". Въпреки, че е едва от ноември на пазара новата книга на Дан Браун „Произход" вече е четвъртата най-продавана за годината. На пето място пък е първото и оригинално издание на „101 отбивки" за най-интересните забележителности по нашите земи и как да стигнем до тях. 25 от 50-те най-купувани книги за годината са български. От романите най-търсени са „Хавра" на Захари Карабашлиев и „Чамкория" на Милен Русков. Книгата на Русков „Възвишение" също е се радва на голям интерес, особено след пускането на едноименния филм. В топ 10 на най-продаваните автори е и влогърът Станислав Койчев - Стан с две негови книги - „Невидим" и „Органайзерът". През 2017 г. хората често са купували още български автобиографии и българска история. И продажбите, и цените растат - средно 40 стотинки повече струва вече една книга в сравнение с 2016 г. Ръстът е с 3,8%. Средната цена на книгите през 2017 г. година е 12,48 лв.

На другия полюс - продажбите ясно отчитат отдръпване на читателите от булевардните романи и книгите за самоусъвършенстване. И въпреки, че книжарниците все повече приличат на магазини, в които има канцеларски материали и детски играчки, книгите все още са най-продаваният продукт в тях.