Река, сменила посоката си, доведе до размяна на територии между Белгия и Холандия
Секция: СВЯТ
02 Януари 2018 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Река, сменила посоката си, доведе до размяна на територии между Белгия и Холандия

/КРОСС/ Ново холандско-белгийско гранично споразумение влезе в сила, което предоставя на Холандия два полуостровa с размери на 23 футболни игрища, съобщава Дойче веле.

Двете страни размениха територия в района на източния белгийски град Визе и градската община Ейсден в провинция Лимбург, Холандия, които са разделяни от река Мьоз (или Маас).

С времето реката е променила посоката си и два необитаеми полуострова на територията на Белгия са попаднали на холандския бряг на ракета, докато част от холандска територия се е оказала на белгийския бряг на Мьоз.

Според сключеното между двете държави споразумение Холандия получава територия в размер на 23 футболни игрища (16,3 хектара, 40,5 акра).

Белгия пък получава територия колкото четири футболни игрища (3,09 хектара, 7,6 акра) и губи природни паркове на полуостровите, които получава Холандия. Но най-голямата победа за Белгия е свързана с това, че е намерено решение на възникнал кошмар с юрисдикцията, причинен от предишната граница.

Холандската телевизия NOS съобщава, че необитаемите полуострови имат опетнена репутация, тъй като местни жители се оплакват, че районът се използва за незаконни партита, наркосделки и проституция.

Двете страни сключиха споразумението през ноември 2017 г. Границите между двете страни са договорени още през 1843 г.