Още едно земетресение в Гърция разлюля Югозапада
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Януари 2018 08:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Още едно земетресение в Гърция разлюля Югозапада

/КРОСС/ Ново земетресение в Гърция бе усетено в България и в Македония. Земният трус е регистриран в 19:36 ч. във вторник и е бил с магнитуд 4,6 по Рихтер, според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките.

Епицентърът му е на 10 км североизточно от границата на Гърция с Македония при Стар Дойран и на 8 км северно от село Патарос.

Рано във вторник сутрин южната ни съседка бе разлюляна от трус с магнитуд 5,2 по скалата на Рихтер.
„След последното силно земетресение вчера, регистрирано в 19.36 часа, не е имало други силни трусове", обяви пред „Фокус" дежурният сеизмолог Мария Филипова от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

По думите ѝ оттогава е имало над 50 вторични труса, които обаче не са се усетили.

Междувременно от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) съобщиха, че ще бъдат извършени приоритетни проверки на язовирите у нас - по местата, където земетресението е било усетено.
Сформирани са допълнителни екипи от София, които ще подпомогнат регионалния Югозападен отдел на ДАМТН. Ще бъдат извършени извънредни проверки на язовирните стени и съоръженията към тях. Екипите ще бъдат съсредоточени в общините Петрич, Сандански, Струмяни, Кресна и Гоце Делчев.

Агенцията е информирала и собствениците по места да следят състоянието на управляваните от тях язовири и поддържа постоянен контакт с кметовете на населените места от региона.