Назначаваме вълка да пази агнетата и после се чудим защо е празна кошарата
Секция: Коментари
03 Януари 2018 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Назначаваме вълка да пази агнетата и после се чудим защо е празна кошарата

/КРОСС/ „Ние имаме проблем с корупцията. Нашият проблем не е, че корупцията съществува. Няма кътче на планетата, където да няма корупция. Нашият голям проблем с корупцията е, че ние не се борим с нея. И тук стигаме до голямата тема за ветото, за Антикорупционния закон". Това каза в интервю за предаването „Здравей, България" по „Нова телевизия" социологът Кънчо Стойчев във връзка с приетия от Народното събрание антикорупционен закон и последвалото вето срещу него от страна на президента Румен Радев.

Според социолога в Антикорупционния закон, от гражданска гледна точка, има три неща, които са притеснителни:

„Първо, контролът, кой кого контролира. Ами, отново назначаваме вълка да пази агнетата и после се чудим защо е празна кошарата. Тази партия или коалиция, която управлява, днес ще бъде една, утре ще бъде друга, но по този закон тя ще решава какво да бъде разследвано и държи ключа.

Второто, което е безобразно в този закон, са всички онези възможности законът да бъде използван за политическа разправа по чисто субективни причини.

И третото, липсата на защита на хората, които ще подават сигналите. Това показва, че тези хора, които искат Антикорпционният закон да мине в тази му форма, нямат никакво намерение да се борят с корупцията", коментира Кънчо Стойчев.