Социалният министър: 400 хиляди работещи ще имат по-високи доходи от 2018-а
Секция: ИКОНОМИКА
03 Януари 2018 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Социалният министър: 400 хиляди работещи ще имат по-високи доходи от 2018-а

/КРОСС/ С увеличението на минималната заплата на 510 лв. от януари 2018 г. ще нараснат доходите на 400 хил. работещи българи. Това обяви в предаването „Тази сутрин" по БТВ министър на труда и социалната политика Бисер Петков.

На въпрос дали това няма да затрудни работодателите и да ги принуди да закриват работни места Петков напомни, че 2/3 от работодателите са обявили, че ще увеличат възнагражденията тази година.

За пенсионерите също е предвидено увеличение - от юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8%, а минималната пенсия става 207,6 лв. Таванът на пенсиите обаче остава 910 лв.

„От следващата година за новоотпуснатите пенсии няма да има таван, а за другите той ще бъде увеличен", каза още социалният министър.

От тази година повече родители ще имат достъп до детски добавки, увеличава са и размера на обезщетението за отглеждането на дете от 2 до 3-годишна възраст.

Правителството планира да облекчи условията за персонална пенсия от 108 лева на деца с един родител и те да се отпускат и при много по-висок доход от сегашния.