Бебе доказа, че първите заселници на Америка са дошли от Азия
Секция: Наука
04 Януари 2018 14:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бебе доказа, че първите заселници на Америка са дошли от Азия

/КРОСС/ Не Христофор Колумб, не викингите, а хора от Азия, и по-точно Сибир, са стъпили на континента Америка. Множество учени от дълго време подкрепят тази теза, но сега най-накрая изглежда имат и конкретно доказателство.

Всъщност то е в ръцете им от няколко години. Става въпрос за момиченце, открито в Аляска през 2013 г. Детето е само на 6 седмици и е наречено „малката дъщеря на изгрева", а останките му са датирани на 11 500 години.

След няколко години изследвания, с които се заели учени от университетите в Аляска, Кеймбридж и Копенхаген, извлечена ДНК от черепната кост на момиченцето показва, че то няма нищо общо с двете известни разклонения на първите индианци, наречени северни и южни. Изследователите са установили, че пеленачето спада към неизвестна досега група, на която са дали името "древни берингианци". Името произлиза от древния мост Берингия, който свързвал Сибир и Аляска, по който, според учените, са се заселили берингианците от Азия, в Америка.

Генетичният анализ е показал също, че предшествениците на всички индианци произлизат от една и съща източноазиатска популация, пристигнала с първата миграционна вълна през последния ледников период. Преди около 20 000 години техните наследници са се разделили на две групи, от които произлизат древните берингианци и останалите американски индианци. Засега остава под въпрос обаче кога обаче се осъществило това преселване от Азия в Америка.