Ванко 1 пак в затвора
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Януари 2018 18:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ванко 1 пак в затвора

/КРОСС/ 42-годишният Иван Главчев, по-известен като рапъра Ванко 1, отново е в затвора, след като бе осъден от Софийския районен съд за шофиране в пияно състояние.

На 14 ноември м.г. Ванко 1 е бил заловен от столични полицаи да шофира лекия си автомобил "Мерцедес Е250" в нетрезво състояние. Химическата експертиза, направена в УМБАЛ "Света Анна", е показала, че рапърът е седнал зад волана с 1,3 промила алкохол в кръвта.

Главчев е задържан и е образувано досъдебно производство. Той обаче е успял да се споразумее с прокуратурата, а споразумението е одобрено от Софийския районен съд на 13 декември м.г.

Магистратите са постановили ефективна присъда от 3 месеца затвор и са отнели правото на Ванко 1 да шофира за срок от 1 година. Тъй като рапърът е с постоянен адрес в Пловдив, решението на столичните съдии е изпратено за изпълнение на пловдивската прокуратура и Главчев вече е приведен в затвора в града под тепетата.

През 2003 г. Иван Главчев бе задържан и обвинен за сводничество, организиран престъпен трафик на жени и незаконно притежание на оръжие. Той бе осъден на 12 години затвор, но заради прословутата поправка на чл. 155 от Наказателния кодекс, с която драстично бяха намалени наказанията за сводничество, Ванко 1 излежа едва половината от присъдата си.

Поправката стана известна като "Ванко 1", а скандалът бе наречен от тогавашния председател на Народното събрание Георги Пирински - "парламентарен гаф на 2006 г".