Екозащитниците пращат на съд решението за втори лифт в Банско
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Януари 2018 20:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екозащитниците пращат на съд решението за втори лифт в Банско

/КРОСС/ Природозащитници протестират в 12 града срещу решението на правителството да се строи в Национален парк "Пирин". Те искат взетото на последното за 2017-а година заседание на МС решение за парк "Пирин" да се отмени.

Защитниците на Пирин настояват и за оставката на екоминистъра Нено Димов.

Протестиращите са категорични, че природата трябва да се защити. Екозащитниците протестират едновременно в София, Свиленград, Свищов, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново, Дупница, Казанлък и Смолян.

Протестът е под надслов "Спасете Пирин. Спасете България". Природозащитниците разпънаха огромен плакат "Пирин е в беда. Спасете го сега". Те са категорични, че протестът е граждански.
"Да, плащат ми - мечката, кълвачът и черната мура", "Българската земя е наша обща майка", "Ние обичаме България. А вие?", "ЦЕко министерство" са част от издигнатите плакати. Участниците в протеста скандират "мафия" и "оставка".

Еколозите твърдят, че решението да се разреши втори лифт на Банско, ако има екооценка, е незаконно. Според тях застрояването на планината ще е 48%, като това поставяло в риск вековни гори . По думите им Нено Димов саботирал основната функция на екоминистерството- да опазва природните богатства на България.

Протестите на екозащитниците ще продължат докато се спази законът.