Сухопътни войски освещават бойни знамена и се включват в честванията от рождението на Ботев
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Януари 2018 09:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сухопътни войски освещават бойни знамена и се включват в честванията от рождението на Ботев

/КРОСС/ На 6 януари 2018 г., представителни подразделения от Сухопътните войски ще участват в ритуали по повод освещаване на бойните знамена и отбелязването на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.
Участието на Сухопътните войски в тържествата по повод годишнината от рождението на Христо Ботев ще започне на 5 януари в Горна Оряховица, където от 14.00 часа военнослужещи от военно формирование 22790 - Горна Оряховица ще поднесат венци и цветя пред паметника на поета.

На 6 януари представителни подразделения от състава на 61 механизирана бригада ще вземат участие в митинг-поклонение в гр. Калофер от 11.00 ч. в двора на национален музей „Христо Ботев". В същия час военнослужещи от 2 механизирана бригада ще поднесат цветя пред паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк „Митрополит Методи Кусев" в Стара Загора и в Хасково на паметника му пред читалище „Заря", а воините от Бригадното командване в Благоевград ще положат цветя пред бюст - паметника на революционера в града.

От 12.30 ч. смолянските алпийци ще поднесат цветя пред паметника на Христо Ботев в града. Ритуалът в Пловдив е с начален час 13.30, на който военнослужещи от военно формирование 44220 ще поднесат цветя пред бюст-паметника на Христо Ботев в „Цар Симеоновата градина.

На 6 януари, по стародавна традиция, ще се освещават военните части и бойните знамена на Българската армия. Вече 25 години Богоявление е неизменна част от празниците в нашата страна и подчертава неразривната връзка между общество, армия и църква. Представителни подразделения от Сухопътните войски в гарнизоните Стара Загора, Карлово, Смолян, Казанлък, Шумен, Асеновград, Белене, Хасково, Плевен, Сандански, Сливен, Ямбол, Благоевград, Русе и Мусачево ще участват в Богоявленския водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води Българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6-ти януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа", ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.