Депутатът от БСП Васил Антонов ще е част от българската делегация за откриването на Желязната църква в Истанбул
Секция: ПОЛИТИКА
05 Януари 2018 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Депутатът от БСП Васил Антонов ще е част от българската делегация за откриването на Желязната църква в Истанбул

/КРОСС8 Народният представител от ПГ на „БСП за България" и заместник-председател на Комисията по вероизповеданията към 44-тото Народно събрание Васил Антонов ще е част от българската делегация, която ще присъства на откриването на ремонтираната църква „Св. Стефан" в Истанбул, известна като Желязната църква. В официалната делегация, заедно с него, ще са патриарх Неофит, митрополитите Гавриил Ловчански, Наум Русенски и Киприан Старозагорски.

„Преосвещаването на българския православен храм „Св. Стефан" е ключов момент в отношенията между България и Турция. Ремонтирането му е споразумение между двете страни. Желязната църква впечатлява със забележителната си и уникална архитектура. Пълна е с история и доказателство за силата на православната вяра", каза народният представител.

Той припомни, че през 1860 година за първи път в нея Иларион Макариополски служи на български език. След като дървената църква изгаря, на нейно място се издига нова, желязна, осветена от екзарх Йосиф I през 1898 година.

„Близо 7 години продължи ремонтът на храма. В реставрацията са вложени около 16 млн. турски лири (приблизително 3.5 млн. евро), от които България е предоставила 1 млн. лири (малко над 200 000 евро), а останалите средства са от Истанбулската голяма община и община Фатих", каза още Васил Антонов.