15 нови случая на трихинелоза само в Бургаско
Секция: Здраве
06 Януари 2018 18:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
15 нови случая на трихинелоза само в Бургаско

/КРОСС/ Петнадесет нови случая на заразени с трихинолоза са регистрирани в Бургаска област само през месец декември на миналата година, съобщават от Министерството на здравеопазването.

През 2017 г. заболелите в страната са общо 55. В ЕС България заема едно от водещите места по заболяемост от трихинелоза (след Полша и Румъния). По тази причина, с оглед активния ловен сезон, за предотвратяване на заболявания от трихинелоза Министерството на здравеопазването препоръчва задължителното извършване на санитарно-паразитологично изследване в акредитирана лаборатория на дивечовото месото и на месото от домашни и диви свине. Гражданите трябва да избягват консумацията на месо и месни продукти със съмнителен или непроверен произход и без необходимата термична обработка.

Трихинелозата е заболяване, което при хората се изявява след консумация на месо и местни продукти, заразени с трихинелни ларви в сурово или полусурово състояние, в чист вид или като различни месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка, сланина съдържаща месо и др.). Заболяването се среща повсеместно, най-често през есенно-зимния сезон, което е свързано както с активния ловен сезон, така и с кланичния период на свинете, отглеждани в личните стопанства.

Основните причини за високата заболяемост от трихинелоза са недостатъчната здравна култура и липсата на информираност сред населението, съобщават от Министерството. Друг фактор е недобрият ветеринарно-медицински контрол на меса, добити основно от лов и домашно свиневъдство. Поради тази причина висок риск от заразяване съществува при ловците, при хората, които се занимават с отглеждане на домашни свине и при консумиращите сурови месни продукти или такива с недостатъчна термична обработка.

При съмнения за трихинелоза следва незабавно да потърсите медицинска помощ от личния си лекар, както и да направите консултация с лекар паразитолог, съветват от здравното ведомство.