Осветиха бойните знамена
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Януари 2018 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осветиха бойните знамена

/КРОСС/ Президентът Румен Радев, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, кметът на София Йорданка Фандъкова и десетки софиянци се събраха на пл. „Княз Александър Невски" в столицата за ритуала за освещаване на бойните знамена и знамената светини на Българската армия, предава „Фокус".

Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните части на армията и положи венец на Паметника на Незнайния войн. Отслужен беше водосвет на бойните знамена и знамената-светини на 6-и пехотен Търновски полк, 30-и пехотен Шейновски полк, 23-ти Шипченски полк, 13-и пехотен Рилски полк, 25-и Драгомански полк, 15-и пехотен Ломски полк, 24-ти Черноморски полк, бойните знамена на националната гвардейска част, военната академия "Раковски". Водосветът извърши Негово светейшество българският патриарх Неофит, като със светена вода бяха поръсени и Гвардейският представителен духов оркестър, знаменният блок, почетният караул и официалните лица.

Преди ритуала беше отслужена празнична света литургия и празничен водосвет в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".

„Измолвайки Божията благодатна помощ и закрила над нашето войнство и целия ни народ, прекланяме глави и се молим за вечното спасение в Господа на всички знайни и незнайни герои на родната ни армия. Полагали, полагащи и днес живота си за свободата и независимостта на нашия народ, за неговата цялост и за запазването на българската държавност.

Прекланяме се пред подвизите им и като се вдъхновяваме от оставения ни от тях пример на героизъм и жертвена любов, полагаме своите усилия стореното от тях да не остава напразно. Делото им да пребъде във вековете, та нашата обща родина майка България да продължава и през третото хилядолетие уверено по пътя на своя държавен, културен и обществен възход, духовно подпомагана и от светата ни Православна църква", каза патриарх Неофит в тържественото си слово.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди битката при Ахелой през 917 година. До падането на България под османско робство преди всяка битка, която води българската войска, се извършва водосвет.

След Освобождението тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните знамена и флагове е възстановен през 1993 г. Оттогава, всяка година на 6 януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна църква в епархията, след прочитане на молитвата „За успех на народа", ръси със светена вода за здраве и успехи представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена.