Председателство, hello
Секция: Коментари
06 Януари 2018 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Председателство, hello

/КРОСС/ Това май не го бяхме предвидили. Когато се прави рекламен клип, всичко се премисля. Как например трябва да изглежда небето в реклама за България? Слънчево, разбира се. Слънцето и розата са в такава неизтощима рекламна конкуренция, че в официалното ни лого решението се намери в една загадъчна цапаница, в която розата прилича на слънце или слънцето прилича на роза.

И докато ние тук творим картинки с „небето като от коприна", от вестник „Гардиън" зацапаха небесния ни пейзаж със заглавие: „Облаци от корупция са надвиснали над България, докато поема председателството на ЕС". Следва статия, от която става ясно, че корупционната облачност над България не е променлива, не е разкъсана, ами си е устойчиво купеста и пересто-слоеста. „Ще засвири музика, фойерверки ще гърмят и в полунощ на 1 януари България, най-бедната и най-корумпираната страна ще поеме председателския жезъл на ЕС", пише авторитетният вестник „Гардиън". И Дунавското свиреше, и фойерверките трещяха, и президентът говори за бедните, и жезъла поехме. Пет минути по-късно някой написа в социалната мрежа „Егати Европейския съюз, на който ние сме му председател". Единомислие с „Гардиън".

Германската телевизия ZDF е с една думичка по-благосклонна (иронична?) към нас: „България: бедна, но секси - и корумпирана". След толкова скромни моми в рекламите с пафти и със сукмани до цървулките - секси? Явно и германците повече вярват на реалността, отколкото на фотографии и клипчета. А реалността репортажът описва като подобрена, „но в лекарския кабинет, в училище или в рамките на трудовия живот, примерно при раздаването на големи държавни поръчки: навсякъде трябва да вадиш портфейла и да даваш подкуп. В тази балканска страна нещата не стават другояче." Така е - не стават.

И ако корупцията е сравнена с надвиснали облаци, то свободата на словото е с рейтинга на пълно слънчево затъмнение. Вестник „Франкфуртер Нойе Пресе" пише: „Репортери без граници поставят България на 109-о място в класацията за медийна свобода - най-зле от всички държави в ЕС. Половината африкански държави са по-добре. Олигарси като Делян Пеевски, решават какво се отпечатва и какво - не. Могъщият кукловод е собственик на „Нова българска медийна група", която представлява 80% от пресата в страната." Това е много мека оценка, за да не кажа наивна. Тя предполага, че в България човек може да контролира само медии, които са негова собственост, изобщо не включва изобретателността, с която се овладява обществената телевизия, да речем. А и защо един германец трябва да се вълнува, че обществената телевизия се превзема от същия олигарх със симпатяги назначенци, след като българите, които я издържат с данъците си, не се вълнуват.

Не, не са неосведомени германските журналисти. Барбара Йортел, автор на репортаж за свободата на словото в България в „Тагесцайтунг" пише: „ правителството е в състояние да упражнява натиск над медиите и посредством разпределението на средствата, отпускани от ЕС за популяризирането и разясняването на определени европейски програми." Става дума за над 36 милиона евро за разяснителни кампании, отпуснати за пет години.

В свой коментар агенция „Франц прес" нарича страната ни „най-тежкият нарушител на свободата на словото в Европейския съюз". Според американския Международен борд за изследвания и обмен български таблоидни вестници, сайтове и телевизии се използват от местни олигарси за сриване репутацията на политически и бизнес съперници и за манипулиране на общественото мнение. Дори критиките за хомофобските нагласи в България не са толкова остри, колкото за липсващата - вече не ограничената, а липсващата! - свобода на словото. Европейската журналистика не описа плочките, с които беше реновиран НДК, не се умили пред момченцата с гайди, не се прехласна по красивите клипчета. Вместо това тя сложи пръст в раните ни: повсеместна корупция, монополизирана и желязно контролирана свобода на словото, официализирана хомофобия, прикрита дискриминация. Положението е: какви искахме да се покажем, пък какви се видяхме.

И ето ни - след наздравиците, тропаниците и фойерверките - седим във витрината на председателството и си говорим за корупция. Приет е нов закон за борба с корупцията. От една страна това е добре, значи вече ще се борим. От друга е срамно признание - значи досега не сме се борили. Президентът обаче налага вето върху закона. От една страна това е добре - ще се дообсъди, ще се усъвършенства законът. От друга е зле - законът не е върнат заради отделни негови части, а почти в цялост, което най-вероятно ще втвърди управляващото мнозинство. Ще има вот на недоверие към правителството заради корупцията. От една страна добре - ще се чуят истини, ще се види халът на опозицията. От друга страна зле - всичко ще си остане същото, а вотът няма да мине.

В мача, който се игра преди началото на председателството, отборът на опозицията си избра име „Вие сте корумпирани", а екипът на управляващите се нарече „Ние сме гарант за стабилност на Балканите." Ако се съди по публикациите в чуждестранните медии, резултатът е един на нула за опозицията. Но ако се съди по изказванията на администрацията в Брюксел майсторът на вкарване на голове са управляващите. За нас, редовите запалянковци, следва три извода. Първи: много по-вероятно е да научаваме истините за страната си от чуждестранните медии, защото независимите медии у нас са вече толкова малко, че напомнят положението „изключението потвърждава правилото". Втори: Не можем да разчитаме на брюкселското чиновничество да реши проблемите на корупцията ни защото това е вътрешен проблем на България (политически приемливото обяснение), а на България в Брюксел се гледа като на гарант за вътрешното спокойствие на Европа (реалната причина). И третият извод: Каква ще бъде България преди председателството, по време на председателството и след председателството зависи само от нас, българите.

Междувременно една новина развесели народа - в Северозападна България започва подписка за преминаването ѝ към Румъния. Аргумент: това може да е най-бедният регион в Европа, но не иска да е и най-корумпираният. И още един аргумент, каза го един от организаторите на подписката: тук живее борбен народ, организирал е Чипровското и Септемврийското въстание и винаги се е борил за демокрация. Тази на практика веселяшка новина е на теория най-сериозното нещо, което се е случвало в последно време - когато държавата не си изпълнява задълженията по обществения договор, другата страна в договора (гражданите) има право да се оттегли.

Източник: Веселина Седларска, reduta.bg