Ердоган и Борисов си пожелаха България и Турция да живеят заедно в мир
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Януари 2018 12:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ердоган и Борисов си пожелаха България и Турция да живеят заедно в мир

/КРОСС/ Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи реч-послание за толерантност след откриването на "Желязната църква" "Св. Стефан" в Истанбул.

"Самото откриване в този момент, когато България председателства ЕС, е важно послание към международната общност. С това се казва, че различните религии и култури живеят заедно и това показваме на целия свят", заяви турският президент.

"Църквата е храм на българската общност, но е и пример за красотата на Истанбул", добави Ердоган.

"Вие сте свободни да изпълняване своите религиозни задължения и ние ще ви защитаваме. Това е било посланието на нашите деди към народите, които са завладявани", отбеляза турският президент.

Той посочи и че в Турция има храмове, джамии, синагоги.

"Дедите ни са проявявали чувствителност към религиозните права и толерантност. Лошите спомени от историята всъщност не би трябвало да хвърлят сянка върху възможността да живеем заедно. Трябва да живеем заедно, да има обединение. Това е нашето отношения към религиите. В мнозинството трябва да има единство. Ние се стремим да поддържаме всичките храмове на всички религии и го правим", заяви Ердоган.

"Всеки трябва да свободно да изповядва религията си и ние го гарантираме. Надяваме се, че ще могат да се реставрират религиозните паметници и в България", допълни президентът на южната ни съседка.

"Разбрах, че в София се реставрира единствената джамия отворена за молитви. Тя има 450-годишна история. Надявам се да открием заедно с вас реставрацията на тази джамия."

Ердоган добави, че в България тези културно-исторически обекти също имат нужда от реставрация, и могат да се реставрират заедно.

"Такава прекрасна църква на "Златния рог", нашата религия трябва да бъде уважавана и всички, които сме в Истанбул трябва да можем да запалим по една свещ. Благодаря на турския президент, благодаря на кмета, на общината. С него бяхме в София и аз го помолих да помогне да възстановим църквата "Св. Стефан". Той си удържа на думата, за което благодаря." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов.

Той отбеляза, че днешният ден е такъв, че цяла Европа ще види как една християнска и една мюсюлманска страна са пример за толерантност.

"България от 1 януари е председател на ЕС. България винаги се е старала да има перфектни отношения и с християнския, и с мюсюлманския свят. Премиерът Йълдъръм ясно каза: "Бият се мюсюлмани с мюсюлмани. Християни с мюсюлмани". Тероризъм навсякъде и в най-големите европейски столици. Само заедно може да се преборим. Да живеем заедно, да живеем с мир, да се съобразяваме с другите.", заяви още Борисов.

Той обърна внимание, че изселническите общности се ползват за конфликт.

"Ние можем да направим така, че изселническите общности да гарантират етническата толерантност. Символиката на днешния ден е символиката на Европа", обясни Борисов.

"Турция е най-големият съсед на ЕС, с най-голяма армия, голяма държава. Ние трябва да направим всичко възможно, ние сме длъжни 2018 да нормализираме отношения между Турция и ЕС, такива каквито бяха."

Сигурността и толерантността минават през подобряване на отношенията, категоричен беше Борисов.

"Беше чест за мен и нашата делегация днес със светите отци и мюфтиите да си кажем няколко добри думи."

Борисов пожела на турския народ 2018-а година да е мирна, щастлива и с просперитет.