20th Century Fox, Panasonic и Samsung набират скорост към възможно най-доброто зрително изживяване с технологията HDR10+
Секция: Технологии
08 Януари 2018 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
20th Century Fox, Panasonic и Samsung набират скорост към възможно най-доброто зрително изживяване с технологията HDR10+

/КРОСС/ Днес 20th Century Fox, Panasonic Corporation и Samsung Electronics обявиха актуална информация за съвместната си лицензираща програма за отворената, безвъзмездна платформа с динамични метаданни за HDR (High Dynamic Range). Платформата, наречена HDR10+, беше представена за първи път миналата година на изложението IFA.

Платформата HDR10+ скоро ще бъде на разположение на компаниите, създаващи или разпространяващи съдържание, и на производителите на Ultra-High Definition телевизори, Blu-ray дискови плейъри/рекордери, цифрови приемници и системни чипове. Предлагането й ще бъде безвъзмездно, само срещу номиналната административна такса. Компаниите могат да видят новото лого, да научат повече за лицензионната програма, включително за окончателните спецификации и споразуменията за сертифициране, както и да се регистрират да получат известие, когато техническите спецификации за HDR10+ бъдат налични, на http://www.hdr10plus.org. С помощта на трети страни вече са разработени инструменти за генериране на Ultra HD Blu-ray метаданни и скоро те ще бъдат достъпни за създателите на съдържание, позволявайки на Ultra HD Blu-ray плейърите да навлязат на пазара. Скоро ще бъдат публикувани и подробности относно форматите за прехвърляне на съдържание и интерфейсите за създаване на съдържание.

HDR10+ ще предложи на зрителите превъзходно HDR изживяване чрез програма за сертифициране на устройства, която гарантира точно пресъздаване на творческите намерения на създателите на съдържание. Подобренията в работния процес ще насърчат производството на висококачествено HDR съдържание.

Лицензионната програма HDR10+ ще предостави на заинтересованите компании необходимите технически и тестови спецификации за внедряване на технологията HDR10+ по начин, който осигурява високо качество на картината и същевременно дава възможност на всеки производител иновативно да използва динамичното тонално разпределение. Придружаващата програма за сертифициране ще гарантира, че продуктите, съвместими с HDR10+, отговарят на изискванията за високо качество на картината и са способни точно да пресъздават творческите намерения на режисьорите и кинематографистите. Сертифицираните продукти ще носят логото на HDR10+, което ще свидетелства за отличното качество на образа, предлагано от тях.

Основни аспекти в лицензионната програма са:

  • Предимства за производителите на устройства (например телевизори, Ultra HD Blu-ray устройства, цифрови приемници за OTT услуги и др.), разпространителите и доставчиците на услуги и съдържание, производителите на системни чипове и доставчиците на инструменти за създаване на съдържание;
  • Не се изисква такса за всяко устройство;
  • Номинална годишна административна такса за производителите на устройства, производителите на системни чипове и доставчиците на услуги за разпространение на съдържание;
  • Технически и тестови спецификации, лого на HDR10+ / ръководство за използване на логото, патенти от трите компании, пряко свързани с техническите и тестови спецификации;
  • Сертифицирането на устройствата ще се извършва от трета страна, в оторизиран тестови център.

След като лицензионната програма за HDR10+ бъде открита, трите компании-учредители ще внедрят HDR10+ технологията във всички бъдещи Ultra HD филми, в избрани модели телевизори иUltra HD Blu-ray плейъри/рекордери, както и в други продукти.

„За нас беше важно да създадем отворена система, която да е гъвкава и да предлага зрителноизживяване, много по-близко до творческото намерение на създателите на филма", заяви Дани Кей (Danny Kaye), изпълнителен вицепрезидент на 20th Century Fox и управляващ директор на Fox Innovation Lab. "Заедно със Samsung и Panasonic целим да стандартизираме процеса на лицензиране и да улесним партньорите, включително създателите на съдържание и производителите на телевизори и устройства, да внедрят тази технология и да подобрят зрителните изживявания за всички аудитории."

Подкрепата за HDR10+ продължава да расте, а компаниите вече очакват прилагането на 3C спецификациите и сертификационната програма. Над 25 компании от различни сфери на дейност изразиха силен интерес към платформата HDR10+, като по този начин я подпомогнаха по пътя към успеха.

Amazon Prime Video, който е първият доставчик на услуги за поточно предаване, предлагащ поддръжка на HDR10+, преработи в HDR10+ формат цялата си библиотека Prime Video HDR. Каталогът Prime Video HDR10+ включва стотици часове съдържание, сред които Великата обиколка (The Grand Tour), номинирания за Златен глобус сериал Удивителната мисис Мейзъл (The Marvelous Mrs. Maisel), Жан-Клод Ван Джонсън (Jean-Claude Van Johnson), Кърлежът (The Tick), Човекът във високия замък (The Man in the High Castle) и др., както и стотици лицензирани заглавия.

Warner Bros. Home Entertainment ще поддържа HDR10+, за да доставя съдържание с HDR10+   динамични метаданни от Warner Bros за 4K HDR телевизорите на Samsung, Panasonic и други

производители, поддържащи HDR10+. „Warner Bros.  винаги се стреми да предоставя на потребителите най-доброто от следващото поколение домашни развлечения", каза Джим Уотридж (Jim

Wuthrich), президент на Warner Bros. Home Entertainment, Americas and Global Strategy.

„Внедрявайки HDR10+ динамичните метаданни, Warner Bros. ще продължи да пренася най-точновизията на режисьорите от нашите издания през 2018 г. и нашия огромен каталог от над седемдесет и пет 4K HDR заглавия до домовете през широка гама HDR10+ телевизори."

Новата технология HDR10+ оптимизира качеството на картината при дисплеите от най-ново поколение чрез използването на динамично тонално разпределение, което отразява вариациите в яркостта, наситеността на цветовете и контраста за всеки отделен кадър или сцена. Това ще осигури на потребителите ново, по-добро визуално изживяване. Технологията HDR10+ оптимизира качеството и характеристиките на много 4K Ultra-High Definition телевизори от последно поколение,с което им позволява много по-пълно и точно да показват творческите намерения на създателите на холивудски филми.

„Чрез обединяване на ноу-хау и технологии от трите компании-учредители, HDR10+ има потенциала да осигури значителни предимства по отношение на качеството на картината, както за зрителите, така и за творците", каза Тошихару Цуцуи (Toshiharu Tsutsui), директор, Бизнес отдел "Телевизори" в Panasonic. „Panasonic очаква широка подкрепа за HDR10+."

„Samsung се ангажира с технологични нововъведения в своите телевизорите и HDR10+ представлява еволюция в качеството на дисплеите за възможно най-доброто зрително изживяване", каза Джонгсук Чу (Jongsuk Chu), старши вицепрезидент на Visual Display Business в Samsung Electronics. „Също така ние разработихме платформата HDR10+, за да насърчим бъдещото развитие и разработването на усъвършенствани технологии през следващите години."

20th Century Fox, Panasonic и Samsung ще проведат демонстрации на технологията HDR10+ на изложението CES 2018. Акредитираните журналисти и заинтересованите от лицензионната програма могат да си насрочат среща за посещение на демонстрационния кът на 20th Century Fox чрез имейл на: chris.bess@fox.com. Акредитираните журналисти могат да присъстват на техническа демонстрация на HDR10+ от Panasonic в MGM Grand Conference Centre. Демонстрация на технологията HDR10+ ще се проведе и на събитие на Samsung в Enclave Las Vegas на 7 януари.

За да научите повече за HDR10+ лицензионната програма, изпратете своето запитване към административния офис за HDR10+ лицензиране на имейл: info@hdr10plus.org.