Русия приветства постигнатите договорки между Северна и Южна Корея
Секция: Русия
10 Януари 2018 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия приветства постигнатите договорки между Северна и Южна Корея

/КРОСС/ Русия приветства договорките, постигнати на преговорите на високо ниво в Панмунджом между представители на Северна и Южна Корея. Това се казва в разпространено в сряда съобщение на Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.

„Приветстваме договорките, постигнати в хода на състоялите се на 9 януари в Панмунджом преговори между представители на Северна и Южна Корея, включително за участие на севернокорейска делегация на зимните Олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан", посочиха от външното ведомство. „Изразяваме надежда, че тяхната реализация ще послужи за деескалирането на напрежението на Корейския полуостров и за осигуряването на стабилността в този субрегион".

От руското МВнР изразиха надежда и за това, че всички заинтересовани страни ще подкрепят ходовете на Сеул и Пхенян за възобновяване на диалога.

„Убедени сме, че единственият възможен път за намиране на взаимноприемливо решение на проблемите на полуострова е по мирен и политико-дипломатически път, към което винаги е призовавала нашата страна", подчертават от руското министерство.

„Именно това цели разработеният от Русия съвместно с Китай поетапен план за комплексно разрешаване на ситуацията на Корейския полуостров, в който се предполага взаимен отказ на САЩ и Северна Корея от опасна военна активност в интерес на създаването на атмосфера за начало на преговорите с крайна цел формиране в Североизточна Азия на колективна система за мир и сигурност", обърнаха внимание от руското МВнР.

„Подканяме всички въвлечени държави да се включат в работата по практическата реализация на указания документ".

Първият кръг от разговорите за нормализиране на отношенията между Северна и Южна Корея се проведе на 9 януари. В резултат от преговорите, двете страни се договориха да възобновят работата на горещата линия за свръзка между военните на държавите, за провеждане на консултации за сваляне на напрежението на границата, както и за изпращане на севернокорейска делегация на Олимпийските игри в Пьончан през февруари, включваща представителен отбор от спортисти по таекуондо, фенове и група за подкрепа.