Русия възстановява авиацията в Калининград
Секция: Русия
11 Януари 2018 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия възстановява авиацията в Калининград

/КРОСС/ „Щит за Калининград". С такова заглавие излиза на първа страница руският вестник „Известия". Според изданието руските военновъздушни сили ще възстановят присъствието си в Калининград, като по този начин значително ще увеличат мощта си в района на Балтийско море.

Съгласно информацията руското Министерство на отбраната се готви за възстановяване на един от бившите полкове, действал на тази територия и снабдяването му със модернизирани изтребители Су-27М, като в последствие летците ще получат и маневрените Су-35S. Целта на програмата е да се защити района на Калининград и ако се наложи, да се извърши въздушен удар по вражески кораби или наземни цели в региона. Според експерти, възстановяването на руското въздушно присъствие в района на Калининград ще позволи на Русия да контролира целия регион на западната част на Балтийско море.

От Министерството на отбраната са разкрили за руския вестник, че идеята е да се възстанови легендарният 689-и гвардейски боен авиополк, който е бил командван от множество съветски въздушни асове по време на Втората световна война, като изданието припомня, че един от тях е Александър Покришкин, награждаван три пъти с ордена "Герой на съветския съюз".

Възстановеният полк ще бъде разположен в покрайнините на Калининград и изпълнява главно задачи за разположения в района Балтийски флот.

Решението за повторното сформиране на полка е било взето в рамките на програмата за превъоръжаване и подсилване на възможностите на държавната авиация, съобщава руският вестник.

Руският ексклав Калининград е същевременно най-южното и най-западно пристанище на страната в Балтийско море. Калининград няма сухоземна граница с Русия и се намира „затворен" между границите на Полша и Литва. В момента там се намира и една от ключовите руски военноморски бази.