Парламентът прие ограничения за височината на сградите в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Януари 2018 15:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Парламентът прие ограничения за височината на сградите в София

/КРОСС/ Народните представители приеха на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община, които въвеждат регламенти относно височината на сградите в различните части на столицата, предава „Фокус".

Промените бяха приети с 109 гласа „за", 2 „против" и 11 „въздържал се".

Предлага се ограничаване височината на сградите - за централна градска част до 50 метра; в рамките на Околовръстния път - 75 метра; извън Околовръстния път - 15 метра; в останалата част на града - 125 метра.

Запазва се възможността за застрояване без ограничение във височината на сградите в новия делови център.

Предложенията целят да защитят централната градска част и южните части от общината, които осигуряват визуалната връзка с Витоша. В законопроекта са обособени територии за много високо строителство - Околовръстния път при ж.к. „Люлин" и по бул. „Цариградско шосе" от кръстовището на 7-ми км до р. Искър.

Въвежда се изискване подробният устройствен план на сградите с височина над 75 м задължително да включва и работен устройствен план. И двата плана ще се одобряват от СОС. Според промените урегулираните като озеленени площи за широко обществено ползване в междублоковите пространства терени няма да могат да променят предназначението си, защото стават част от зелената система на СО. Предлага се и изменение в Закона за териториалното деление на СО с цел конкретизиране на границите между районите „Витоша" и „Панчарево", както и „Люлин", „Овча купел" и Банкя.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков посочи: „Законопроектът цели устойчиво развитие на София, да бъде регламентирано къде може да се строи и колко да са високи сградите".

Председателят на регионалната парламентарна комисия Искрен Веселинов коментира: „Високото строителство е прецедент, това е основният мотив за спешния порядък, с който приемаме законопроекта. Решенията за обособяване на зони за високо строителство са добра идея, които би следвало да имат по-широк обхват в законодателството ни".