България - първа в ЕС за 6 месеца
Секция: БЪЛГАРИЯ
11 Януари 2018 19:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България - първа в ЕС за 6 месеца

/КРОСС/ България застава начело на Европейския съюз. В четвъртък, в сградата на Народния театър, беше поставено официалното начало на председателството.

В следващите шест месеца страната ни ще посрещне 25 000 гости и ще бъде домакин на повече от 300 събития.

Девизът, с който София застава начело на Европа, е „Съединението прави силата". Днес обаче България посреща европейските си гости по-скоро разединена.

В късния следобед, при изключителни мерки за сигурност, в столицата пристигнаха председателите на Европейския съвет - Доналд Туск, на Еврокомисията - Жан Клод Юнкер, на Европейския парламент - Антонио Таяни, както и всички еврокомисари.

Туск се срещна за кратко с българския премиер Бойко Борисов и с ресорния министър Лиляна Павлова. Детайли от разговора им обаче не бяха оповестени.

„За мен е изключителна чест да ви посрещна на официалното откриване на първото българско председателство на ЕС. За нас, българите, присъединяването към Европейския съюз преди 11 години беше една сбъдната мечта. И благодаря на всички, които са работели усилено, за да достигнем до този исторически момент", заяви министърът на европейското председателство Лиляна Павлова.

„С гордост и самочувствие поемаме отговорността на председател на Съвета на ЕС 2018. Ние, българите вярвяме в доброто, вярваме в доброто утре. Имаме волята, енергията и решимостта да работим за него заедно с вас", добави Павлова.

До края на юни европейските задачи на страната ни са и в София, и в Брюксел - по много и начесто. У нас около 30 от срещите ще са на високо равнище. А една от най-чаканите - тази за Западните Балкани, се задава през май, за пръв път от 18 години насам. Идеята е да се застъпим за съседите си и да ги свържем с Европа - както транспортно, така и политически.

Борбата за добрите отношения с Турция също не трябва да се подценява, подготвена е властта. Но нямало да си затваряме очите за проблемите - борбата с тероризма, опазването на човешките права и на върховенството на закона.

След празничното откриване, в петък евролидерите започват работа. Предстоят срещи с министрите от българското правителство, на които ще се обсъждат основните приоритети на председателството, сред които: сигурност и отбрана, миграция и правосъдие, интеграция на Западните Балкани. А те, освен за Европа, са важни и за просперитета на България. Ако докажем способността си да сме медиатори в предстоящите тежки преговори по новия бюджет на Общността след Brexit, то страната ни ще бетонира ролята си на стратегически партньор в Европа.