Откриването мина, започва същинската част по председателството
Секция: ПОЛИТИКА
12 Януари 2018 07:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриването мина, започва същинската част по председателството

/КРОСС/ Официалното откриване на българското европредседателство мина и сега започва същинската част. А именно срещи и заседания на висшите чиновници на Европейския съюз.

Колегиумът на европейските комисари и министрите от Българското правителство ще заседават заедно днес в Националния дворец на културата в София. Те ще проведат успоредно три клъстърни срещи по теми, свързани с приоритетите на Българското председателство и европейския дневен ред. Комисари и министри ще обсъждат въпроси в областите: външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие; приобщаваща и стабилна Европа, близка до гражданите; конкурентна, иновативна и дигитална Европа. Основни докладчици на трите срещи са заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Томислав Дончев и министър Лиляна Павлова.

Непосредствено след обсъжданията ще се проведе общо заседание на колегиума на комисарите и Българското правителство с участието на министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на което ще бъдат представени резултатите от дискусиите. Председателят на ЕК Юнкер и премиерът Борисов ще дадат и пресконференция за медиите.

Освен това председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия ще проведат срещи и в Народното събрание днес. В 14.15 часа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В 14.30 часа Жан-Клод Юнкер и Колегиумът на европейските комисари ще разговарят в зала „Изток" с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни комисии.