Среднощни преговори с неясен изход за правителство в Германия
Секция: ПОЛИТИКА
12 Януари 2018 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Среднощни преговори с неясен изход за правителство в Германия

/КРОСС/ Маратонът от предварителни преговори за съставяне на коалиция между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) продължава.

След 21 часа на интензивни разговори, краят на сондажите - и изходът от тях - все още не е обявен официално, предава "Фокус". Преговорите между работните групи на партиите се проточиха до ранните часове на петък, 12 януари.

Дълго време преговорите по ключови въпроси като миграцията, финансите и данъците бяха в задънена улица. Преговорите се състояха от шест отделни кръга, последвани от споразумения в отделните обсъждания и заседания за одобряването им.

Три месеца и половина след провеждането на изборите за Бундестаг, в неделя, 7 януари, Съюзът (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) започнаха предварителни разговори, които ще покажат дали има шансове за съставяне на федерално правителство - втори опит за канцлера Ангела Меркел, след като през ноември усилията за формиране на „ямайска" коалиция претърпяха пълно фиаско. 

Първият от общо шестте кръга на разговорите се проведе в централата на германските социалдемократи в Берлин. В рамките на текущата седмица преговорите продължиха в седалищата на Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел и на Християнсоциалния съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер.

Предварителните сондажи трябва да приключат до петък, 12 януари, когато трябва да бъде направено официално изявление от партиите. Дотогава те трябва да преценят дали е целесъобразно да започнат коалиционни преговори.

В определения като последен от преговорите ден - четвъртък, 11 януари, канцлерът на ФРГ Ангела Мекел призна, че все още има „големи препятствия" за подписването на коалиционно споразумение между водения от нея Съюз (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Мартин Шулц.

Очакваше се в късните часове на деня да бъде обявено дали има шансове за съставяне на федерално правителство, но преговорите продължиха до късно вечерта, след което нямаше изявление.

По-рано бе съобщено, че централни данъчни и финансови въпроси, както и основните решения относно миграцията, пазара на труда, здравеопазването, пенсиите и Европа все още не са договорени изцяло.