Мария Габриел: България ще има решаваща роля в преговорите за киберсигурността
Секция: ПОЛИТИКА
12 Януари 2018 09:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мария Габриел: България ще има решаваща роля в преговорите за киберсигурността

/КРОСС/ По време на Европредседателството България ще има решаваща роля по теми от Директива за аудиовизуални услуги за Защита на малолетни и ще води преговорите по темата за киберсигурността. Това коментира в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" Мария Габриел, еврокомисар за цифрова икономика и общество, която е инициаторът за въвеждане суперкомпютрите на Европа.

Тя коментира още, че Европейската комисия е обявила историческо решение и целта е да се осъществи до 2022 година.

Мария Габриел обяви, че след месец ще стартира пилотен проект за безплатен безжичен интернет на обществени места в Европа, а лично тя ще инициира пилотен проект за създаване на мрежа от центрове за високи постижения в държавите членки на ЕС.

„Суперкомпютри означава много по-бързо да бъдат разработвани лекарства, медицината, ранното диагностициране и лечението да бъде много по-персонално ориентиран, коментира още еврокомисарят. Означава много по-бързо да познаваме климатичните проблеми, да успеем да предвиждаме максимално бързо трусове, земетресения, които да позволят евакуиране на хора навреме и да бъдат спасени човешки животи. Означава определени производствени цикли да бъдат редуцирани, по-висока сигурност, повече технологии свързани с киберсигурността, криптирането, запазване на лични данни и подозрително поведение", коментира Габриел.

Българският еврокомисар допълни, че цифрови умения са неин първи приоритет и по думите ѝ в момента 80 млн. от 500 млн. европейци никога не са използвали интернет, 169 млн. пък нямат основни цифрови умения. По този повод Европейската комисия е предоставила обучение на близо 7 млн. европейци и стартира проект "Цифрова възможност" , насочен към младите хора, с който ще се даде възможност на между 5-6 хил. млади хора в Европа да осъществят 4,5-месечен стаж в друга страна в ЕС. Студенти, които не са ИТ специалисти.

По програмата "Хоризонт 2020" за първи път се прави проект, в който Европа работи директно с общините и посреднически организации. Мария Габриел каза още, че има 24 законодателни инициативи на ЕК в областта на цифров единен пазар, от тях само 11 са с довършени преговори.