Юнкер пред Борисов: Западните Балкани са приоритет и на Европейската комисия
Секция: ПОЛИТИКА
12 Януари 2018 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юнкер пред Борисов: Западните Балкани са приоритет и на Европейската комисия

/КРОСС/ Западните Балкани са приоритет на Европейската комисия, както са приоритет и на България. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер при срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерския съвет, съобщава БТВ.

Юнкер е посочил също, че е впечатлен от откриването на европредседателството снощи в Народния театър.
Основните теми, които ще се разглеждат са общата финансова дългосрочна рамка на Евросъюза членството в еврозоната и Шенген. Това е първата работна среща за днешния ден на председателя на Еврокомисията в София.

Двамата подчертаха, че отношенията на доверие и сътрудничеството между членовете на кабинета, които ще ръководят заседанията на Съвета, и комисарите са предпоставка за постигане на напредък по откритите за решаване въпроси, допълват от правителствената пресслужба.

Министър-председателят посочи, че за 10-годишното си членство в ЕС страната ни е натрупала опит при разрешаването на различните кризи, през които е преминавал Съюзът, и ще продължи да е активна в дискусиите за неговото бъдеще. „Отговорността ни през следващите 6 месеца е голяма, но оставаме сигурен партньор при търсенето на съгласие по най-важните за Общността теми.

"За нас е изключително важно да се укрепи единството на Европейския съюз", подчерта българският премиер.

Премиерът и председателят на ЕК изразиха очакване за подобряване на диалога със съседните на ЕС държави по време на Българското председателство. 

Следващата среща на Жан-Клод Юнкер е с президента Румен Радев. На нея ще бъде обсъдена най-вероятно общата европейска отбрана, опасностите от миграционните потоци и тероризма, както и необходимостта от активен диалог с големите съседи на България, членки на НАТО - Турция.