Петър Курумбашев: Регионите и градовете трябва да имат водеща роля в насърчаването на иновации в чиста енергия
Секция: ПОЛИТИКА
12 Януари 2018 11:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Петър Курумбашев: Регионите и градовете трябва да имат водеща роля в насърчаването на иновации в чиста енергия

/КРОСС/ Евродепутатът призова да се улеснят тежките административни процедури за патентоване на продуктите, които затрудняват малките и средни предприятия

Koмисията по промишленост, изследвания и енергетика в ЕП (ITRE) прие вчера с голямо мнозинство доклад относно насърчаването на иновациите в областта на чистата енергия, по който докладчик в сянка е Петър Курумбашев, евродепутат от Групата на социалистите и демократите. "За" доклада гласуваха 56 от общо 61 депутати в ресорната комисия на парламента.

"Иновациите в областта на чистата енергия ще донесат редица ползи за потребителите и бизнеса - по-достъпни цени на енергията, по-добра информираност на потребителите за консумацията на електроенергия, персонализирани решения за тяхното потребление, спрямо конкретните им нужди", заяви Курумбашев.

По думите му малките и средни предприятия и стартъпите трябва да имат водеща роля в разгръщането на пълния потенциал за иновации, който всяка държава има. "Местните и регионални органи на ЕС, от своя страна, трябва да могат да развиват, и финансират проекти в областта на чистата енергия в зависимост от съответните им нужди."

Евродепутатът поясни, че в провел преговори с цел подпомагане на малките и средни предприятия и стартъпи, особено в случаите, когато те навлизат на пазара. В много от случаите, поради тежките административни процедури за патентоване на продуктите, както и изисквания сериозен финансов ресурс, малките и средни предприятия и стартъпи срещат сериозни пречки. 

Курумбашев настоя да се обърне внимание на проблема с "енергийната бедност", тъй като той засяга 50 милиона граждани на ЕС. "В България 20% от най-бедните домакинства изразходват повече от 14% от своя бюджет за сметки за електроенергия", допълни той.

Курумбашев настоява и за преразглеждане на географското разпределение, когато става въпрос за финансиране на продукти свързани с иновации. Според данни на Европейското патентно ведомство 80% от патентованите продукти в сферата на иновациите са регистрирани едва в 5 западноевропейски държави. "Географските различия между държавите членки са повече от очевидни, така че е от решаващо значение Европейският съюз да предостави съгласувана и опростена финансова рамка, чрез която да се повиши капацитетът на държавите членки.

"Европейската комисия трябва да оцени огромните ползи от електрическата мобилност и използването на водород в транспорта и да насърчи финансирането на иновациите за развитие на инфраструктурата, решенията за присъединяване и съхранение на енергия".