Доц. Рачев: Софиянци никога не са дишали по-чист въздух
Секция: Анализи
14 Януари 2018 15:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. Рачев: Софиянци никога не са дишали по-чист въздух

/КРОСС/ Въздухът в София е по-чист сега в сравнение с преди 15 години, когато работеше "Кремиковци". Това каза пред "Дарик" климатологът Георги Рачев в коментар за смога, който се наблюдаваше няколко дни подред в началото на седмицата и предизвика негодуванието на столичани.

"Ние ще ставаме все по-чувствителни към чистота на въздуха и всеки следващ смог непрекъснато ще предизвиква в нас желание да дишаме чист въздух. Това е нормалният, който е типичният зимен смог. Всички продукти от горенето се смесват с водата в атмосферата, с мъглата, която ние виждаме. Ние виждаме този смог и си въобразяваме, че виждаме фини прахови частици. Тях не можем да ги видим", коментира Рачев.

Той обясни още, че въздухът се самоочиства в два случая - когато напече слънцето и започне топлият въздух да се издига във височина и когато има вятър.

"Сега ще се радваме на една седмица на много прекрасно, чисто време по отношение честотата на въздуха в София, защото ни очаква сериозна динамика и ще има вятър", допълни той.

"Ние трябва да имаме станции, които в реално време да показват какво е замърсяването. Ние се хващаме за това, което виждаме. Софиянци никога не сме дишали толкова чист въздух, колкото в момента", категоричен бе Рачев.

Зимата ще продължи да бъде топла, въпреки застудяването, което се наблюдава. Температурните аномалии за месеца бяха от 3 до 5 градуса за различните краища на България. "Тази нощ ще започнат валежи в Западна България от сняг, които утре ще обхванат по-голямата част от Северна България. В сряда ни чака пореден циклон - ще има дъжд, сняг, поледица, вятър, накъде е възможна и вихрушка", поясни климатологът.

Февруари месец се очертава да бъде също с температури над нормата.