Любители-астрономи откриха уникална планетарна система
Секция: Наука
15 Януари 2018 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Любители-астрономи откриха уникална планетарна система

/КРОСС/ Любители-астрономи са открили уникална по рода си планетарна система, съобщава „Би Би Си", цитира Vesti. Става дума за пет екзопланети, които обикалят около отдалечена звезда.

Планетите са свързани в математическа връзка, която учените наричат орбитален резонанс. При това той е в уникална конфигурация, която досега не е засичана в други познати планетарни системи.

Системата е открита от любители чрез онлайн платформата Zooniverse, в която хората могат да научават как изглеждат сигналите от екзопланети и да преглеждат реалните данни на телескопа Kepler. Любителите могат да маркират данни, които според тях може да са индикация за нещо интересно. След това останалите участници в платформата също преглеждат информацията и гласуват дали са съгласни със заключението или не.

Данните, които съберат достатъчно гласове, след това се преглеждат и от учени за окончателно потвърждение. Новооткритата планетарна система вече е минала този процес. Тя се намира около звездата K2-138, като вече са потвърдени 5 екзопланети около нея и има индикация за наличието на шеста. Всички планети в системата са по-големи от Земята, като размерите им са между 1,6 и 3,3 пъти по-големи.

Орбиталният резонанс на планетите също се оказва интересен. Всяка следваща планета обикаля около звездата за близо 50% повече време спрямо предходната. Оказва се обаче, че шестата планета на практика прескача две позиции и обикаля за доста повече време спрямо петата.

K2-138 е уникална по този критерий. Орбиталният резонанс на Trappist-1 например е доста по-сложен с много повече разлики между планетите. Допълнителните анализи трябва да покажат дали при К2-138 няма още планети. Също така учените ще се опитат да проверят различни теории за образуването на планетарните системи, като например кои планети се формират първи и кои променят местоположението си спрямо оригиналните си позиции.

Засега К2-138 противоречи на едни от основните теории, че планетарните системи се образуват хаотично от камъни и газове в ранните стадии на системата. Подобен подход е малко вероятно да създаде подредена и сбита на малко пространство система като К2-138, коментира Джеси Кристиансен, съавтор на проучването.