Лавров: "Турски поток" ще мине през България само при железобетонни гаранции, че ЕК няма пак да ни извърти номер
Секция: Коментари
15 Януари 2018 16:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: "Турски поток" ще мине през България само при железобетонни гаранции, че ЕК няма пак да ни извърти номер

/КРОСС/ Втора тръба на газопровода „Турски поток", която да захранва Европа, ще се строи само при твърда гаранция от Европейския съюз, като Русия е готова да обсъжда маршрута на трасето. Това обяви на пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров, предава БТВ.

„В момента се строи само първата тръба, която е предназначена за потребителите в Турция. Втора може да се изгражда само ако получим железобетонни гаранции от Европейската комисия, че няма да ни извъртят същия номер като този с „Южен поток", по отношение на България. Тя сега отново е готова да обсъжда вариант, при който да приеме на своя територия втората тръба на „Турски поток", обясни Лавров.

Той визира решението на президента Владимир Путин да се откаже от „Южен поток" през 2014 г., след като ЕК поиска проектът да съответства на европейските разпоредби.

Отново по газовата тема Лавров днес заяви, че САЩ „не издържат на честната конкуренция на Русия" и именно поради тази причина притискат политически европейските страни да строят съоръжения за получаване на втечнен газ, който, по думите му, ще е по-скъп.