Държавната азербайджанска нефтена компания ще проучи възможностите да участва в газоразпределянето в България
Секция: ИКОНОМИКА
16 Януари 2018 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Държавната азербайджанска нефтена компания ще проучи възможностите да участва в газоразпределянето в България

/КРОСС/ Предстои азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР да направи проучване за възможностите да участва в газоразпределянето в България. Tова обяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след тържественото откриване на първата директна авиолиния София - Баку в България, предава „Фокус".

„Азербайджан е наш стратегически партньор в областта на енергетиката. Ние работим по един изключително важен съвместен проект - интерконектора Гърция-България, който е основна част от Южния газов коридор. По отношение на него основните количества природен газ идват точно от Азербайджан - 1 млрд. куб. м. газ", каза още министър Петкова и уточни, че когато става въпрос за енергетика, отношенията Азербайджан - България са изключително важни и интензивни.

„А що се отнася до вчерашните разговори, които се проведоха между премиера Борисов и президента на Азербайджан Алиев, енергетиката заемаше много важно място. Беше поставен въпросът, свързан с възможността нашите колеги от СОКАР да направят проучване, както на нормативната уредба, така и на регулаторната рамка и възможностите, за да участват в газоразпределителната дейност на територията на страната ни. Смятам, че това е много добра възможност за решаване на въпроса със замърсяването на въздуха с фини прахови частици, където основният замърсител са битовите потребители, които се отопляват на дърва и на въглища. Темата беше представена, беше изразено ясно желание от страна на нашите партньори от СОКАР такъв анализ да бъде направен и ако са налице условия и възможности, ще се върви напред. Ще работим взаимно, за да можем да постигнем добри резултати за България", коментира министър Петкова.