Вредно за България е да се вживява като някакъв "мост"
Секция: Интервюта
16 Януари 2018 12:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вредно за България е да се вживява като някакъв "мост"

/КРОСС/ В последно време постоянно се говори, че България е „мост" между ЕС и Турция, между Западните Балкани и ЕС. Беше „мост" между Германия и Русия, между Русия и ЕС. София се самопредложи за „мост" към ЕС на редица страни от Азия. Меркел, Юнкер и Кристалина Георгиева също призоваха България да играе ролята на „мост".

Хитра уловка за неграмотния в международен план български политически псевдоелит останал с впечатление, че има реален ресурс и може да бъде поне „геополитически лидер на Балканите". Вредно за имиджа и националните интереси на България е да се вживява в ролята на някакъв „мост" между кои да е страни. Необходимо е час по-скоро София да се дистанцира от тази унизителна роля.

Защото по този начин нашата страна се превръща в инструмент за реализиране на геостратегически цели на регионални и глобални фактори. Ролята на „мост" отрежда на България винаги статут на пасивна държава, която е обект, а не субект в международните отношения.

Само една държава, която е неуверена в себе си, не изпитва респект към себе си, може да се хвали и да превръща външната си политика в „мост" между други държави. Които преследват постоянно и методично своите геополитически цели. В този смисъл водената политика от правителството в София от доста години и особено по време на европредседателството маргинализира нашата страна, натрапва й ролята на „обслужващ персонал" и я превръща в пасивен обект в ЕС, на Балканите и в света.

Източник: Фейсбук - Боян Чуков