Сега разбрахте ли, г-н Юнкер, какво натворихте в България?
Секция: Анализи
16 Януари 2018 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сега разбрахте ли, г-н Юнкер, какво натворихте в България?

/КРОСС/ Еврокомисията се провали показно по три направления - корупция на високо равнище, организирана престъпност и свобода на словото

Европейската комисия (ЕК) се яви в България за началото на нейното първо европредседателство с най-грозната си премяна - лицемерието. Българите получиха нагледен урок от Брюксел на тема: "Не ме гледайте какво правя, а слушайте какво ви говоря". Нямаше да повярваме, че е възможен такъв евроцинизъм, ако урокът не бе изнесен лично от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Той се спря на три основни въпроса: борба с организираната престъпност, борба с корупцията на високо равнище и защита на свободата на словото. И по трите сякаш бе преписвал от тетрадката на Бойко Борисов. Ето какво разбрахме от пазителя на европейските закони (каквато е основната функция на ЕК като изпълнителен орган на ЕС).

Още докато се готвеше за вълнуващата си среща с България, Жан-Клод Юнкер като началник на Еврокомисията два пъти за една година (през януари и ноември 2017)

подправи българската действителност

по шестия показател от Механизма за сътрудничество и проверка, който се отнася до борбата с организираната престъпност. В последния доклад, изтеглен нарочно два месеца, за да не смущава началото на българското европредседателство, подопечните му чиновници написаха, "че през последните десет години в престъпната среда (в България - б.а.) е настъпила мащабна промяна, като при организираната престъпност се наблюдава спад на нивото на видимо насилие и тя представлява по-малка заплаха за обществото, отколкото в миналото, както и че поради тази причина като цяло положението в България се приближава до това в някои други държави членки". Юнкер никога не е назовавал друга държава, в която босовете на големите престъпни групировки са напълно недосегаеми. Интересно, ако в родния му Люксембург имаше над 150 поръчкови убийства и нито един поръчител или извършител не бе наказан, дали щеше да го смята за нормално.

Трябваше Юнкер да се сблъска очи в очи

с българската организирана престъпност, за да види, че при нея не само няма "спад на нивото на видимото насилие", не само тя "не представлява по-малка заплаха за стабилността на обществото", но е способна да вилнее когато й е удобно и дори да се изгаври с него. Докато лееше благи слова за "приятеля Бойко", почина данъчният служител Иво Стаменов (43 г.), прострелян показно в центъра на София на 19 декември. Тогава след заседание при Борисов неговият финансов министър Владислав Горанов определи престъплението като "изстрел срещу държавата", а премиерът бе цитиран да казва, че "ако ги оставим безнаказани, утре ще посегнат и на друг".

Точно така стана: На 8 януари край булеварда на властта "България" в столицата бе убит показно 49-годишният бизнесмен Петър Христов, приближен до управляващата партия ГЕРБ. По това време Юнкер трябва да е репетирал вече речта си за тържественото откриване на българското европредседателство три дни по-късно. Властта се похвали, че е разкрила самоубит извършителя на масово убийство на битова основа в Нови Искър, но не каза ясно какво смята да прави с поръчковите убийства. Както обикновено тя бе ефикасна в борбата с неорганизираната престъпност, а организираната остави сама да се оправя.

Друг важен показател, по който Еврокомисията наблюдава от 11 години България като член на ЕС, е корупцията на високо равнище. По повод европредседателството десетки авторитетни медии хвърлиха поглед какво представлява новият ротационен лидер на Съвета на ЕС и най-силно впечатление им направи, че

етикетът "най-корумпирана държава в ЕС" е все така актуален

Жан-Клод Юнкер обаче избра да застане като рак на бързей и обяви на пресконференция миналия петък в присъствието на "приятеля Бойко": "В никакъв случай не може да се каже, че България е една изцяло корумпирана страна. Но проблем с корупцията има, такъв обаче има и на други места." Юнкер отново не посочи дали има друга европейска държава, където нито един високопоставен функционер на властта не е вкаран в затвора въпреки общото признание, че в страната се шири корупция на високо равнище.

Замазването и на този проблем бе разобличено на мига, защото докато Юнкер го омаловажаваше, същия ден Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев над антикорупционния закон, чиято цел е да даде в ръцете на изпълнителната власт нов инструмент за репресия над нейните опоненти и да предупреди гражданите да не подават сигнали за корупция, защото после няма да има къде да се скрият.

Особено грозно бе съюзяването на Юнкер с "приятеля Бойко" срещу свободата на словото

Той изрази тревога за съдбата на хвърлените в затвора турски журналисти, но напълно игнорира проблема със свободата на словото в България, класирана на позорното 109 място от "Репортери без граници". Преди да влезе в ЕС България делеше 35-36-о място с Франция. 11 години по-късно тя се нареди след Габон. По нищо не личеше на режисираната пресконференция в петък, че нещо го смущава относно медийната свобода в България. Ден преди пристигането му Съюзът на издателите в България огласи "Бяла книга за свободата на медиите в България", в която предложи "медийната свобода да бъде между основните критерии, според които ЕС и ЕК определят политиката си към държавите членки". Едва ли Юнкер ще си мръдне пръста, след като вече е на път да се откаже от такива критерии като борбата с организираната престъпност и корупцията на високо равнище. Той и без това даде срок до края на мандата си през 2019 г. за премахване на Механизма за сътрудничество и проверка. За негова най-голяма изненада обаче

лично той бе наказан в България

Министерството на европредседателството цензурира речта му, произнесена в четвъртък вечерта в Народния театър "Иван Вазов". Всички речи на другите официални лица излязоха в пълен текст на сайта на министерството, а само от неговото приветствено слово бе изрязан цял абзац. Като напомни личната си роля за членството на България в ЕС "още от деня, в който подписах Договора за присъединяването й през април 2005 г. в качеството си на министър-председател на Люксембург, ръководещ ротационното председателство на Съвета на ЕС", той добави нещо, което явно не се бе харесало на българските власти, щом са го цензурирали: "Трябва да знаете - ако бях отказал да подпиша, нямаше да сте член. Така че бъдете благодарни, че бях в добро настроение, с оптимистичен поглед към бъдещето. Защото много години като премиер и като финансов министър аз се възхищавах на постиженията на българското общество, най-вече на най-бедната част на българското общество - колко усилия, колко жертви бяха направени от всички онези, които силно вярваха в европейското бъдеще на България."

Да се говори за "най-бедната част на българското общество", която е доминираща според европейските стандарти за бедност, бе някак неподходящо за тържествения момент. Освен това българите наивно продължават да вярват, че Брюксел ще им помогне срещу управляващата ги клептокрация. Не друг, а тъкмо министърката на европредседателството Лиляна Павлова се присмя на протестиращите по време на посещението на Юнкер, че по-добре бе да се оплачат на арменския поп. Ясно е, че

Юнкер няма да се окичи с образа на св. Франциск, който помага на бедните и онеправданите.

Може би е време да обясня защо избрах като заглавие характерен за руснаците израз ("Вы теперь, хоть бы поняли, что натворили?"). На 14 декември 2017 г. руският посланик в София Анатолий Макаров даде пресконференция в сградата на Съюза на българските журналисти. Запитах го защо Русия никога не повдига въпроса за корупцията в България, както правят държавите от ЕС и САЩ. Нима не забелязва този проблем, или той просто не пречи на нейния бизнес. Той се позасмя и каза: "Както разбирам, проблемът с вашата корупция се намира под контрола на Европейската комисия." Преди това обясни, че е работил в руското постоянно представителство в Брюксел и знае добре как функционират европейските институции. Тъжно е, че като членове на ЕС повече от десетилетие и в качеството си на ротационен председател на Съвета на ЕС трябва да научаваме истини от държава извън ЕС.

Бутафорията в България, разигравана от Европейската комисия, стана толкова видима, че всеки може да й се присмее. Европейският парламент се готви в сряда следобед да обсъди "влиянието на руската пропаганда в страните от ЕС". Поне по отношение на България това е безсмислено. Хора като Жан-Клод Юнкер вършат повече работа за разочароване на българите от Евросъюза, отколкото каквато и да е руска пропаганда. Той може и да не съзнава, но в България натвори антиевропейски нагласи, каквито московските пропагандисти не могат.

Светослав Терзиев, в. Сега