Изкуствен интелект вече четe и разбира текст по-добре от човека
Секция: Технологии
16 Януари 2018 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изкуствен интелект вече четe и разбира текст по-добре от човека

/КРОСС/ Четенето и разбирането на текст е един от най-важните критерии за грамотност. Той става все по-лесно достижим и за изкуствения интелект. Алгоритми на Alibaba и Microsoft за пръв път са изкарали по-добри резултати на теста за четене на Университета в Станфорд от хората, съобщава онлайн изданието Engadget, цитирано от Vesti.

Изкуственият интелект на китайската компания Alibaba е първата, която е постигнала високия резултат на теста. Тестът съдържа над 100 000 въпроса по над 500 отделни статии и текста от Wikipedia. Той е смятан за един от най-добрите индикатори за способността на машините да четат и разбират текстове правилно.

В крайна сметка резултатът на алгоритъма на Alibaba е 82,44, докато резултатът на реалните хора е 82,304.

Изкуственият интелект на Microsoft също е завършил теста успешно. Неговите резултати са дори по-високи - 82,650, като са обработени ден по-късно.

Изкуствените интелекти и на двете компании са разработени отделно. Една от основните цели на теста е да провери дали даденият алгоритъм може да обработва голямо количество информация и след това да дава конкретни и точни отговори на множество въпроси, свързани с тези данни.

Това трябва да позволи на изкуствения интелект да разбира правилно големи обеми текст и дава ясни отговори на всякакви въпроси, например "откъде произлиза дъждът", отбелязва пред Bloomberg Луо Си, един от главните хора в екипа на Alibaba за разработката на изкуствен интелект.

Тази технология ще позволи създаването на най-различни интерактивни услуги - от виртуални гидове в музеи, до системи за обслужване на клиенти, онлайн медицински консултации и др.