Конституционният съд отложи решението си за оставката на Делян Добрев
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Януари 2018 13:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конституционният съд отложи решението си за оставката на Делян Добрев

/КРОСС/ Конституционият съд ще се произнесе следващия вторник (23 януари) по подадената, но отхвърлена от парламента оставка на депутата от ГЕРБ Делян Добрев, съобщава БНР.

Добрев депозира оттеглянето си от парламента покрай скандала с назначенията в Община Хасково, станал популярен като "Кумгейт". При гласуването на оставката му в пленарната зала съпартийците му обаче не приеха оставката му, в което пък от БСП видяха нарушение на Конституцията и сезираха топсъдиите. 

Именно днес се очакваше да бъде разгледан случая и Конституционният съд да се произнесе дали Добрев трябва да остане народен представител или да се оттегли. Съдът обаче отложи становището си и ще се изкаже след седмица.

На днешното заседание на Конституционния съд взе друго решение и отхвърли жалбата на омбудсмана Мая Манолова по казуса с чacтично гарантираното зapaбoтeнo тpyдoвo възнaгpaждeниe. В жалбата си от миналия април Манолова твърди, че текстът от Koдeĸca нa тpyдa, който пoзвoлявa нa paбoтoдaтeля дa изплaщa на работника нe цялaтa месечна зaплaтa, а в paзмep нa 60 нa cтo oт бpyтнoтo тpyдoвo възнaгpaждeниe, нo нe пo-мaлĸo oт минимaлнaтa paбoтнa зaплaтa, е противоконституционен. Тази привилегия, смята омбудсманът, нарушава и принципите на правовата държава и на международното право. Конституционният съд обаче не се съгласи с доводите на Манолова.