Протест и сблъсъци пред Върховната рада в Киев
Секция: СВЯТ
16 Януари 2018 18:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протест и сблъсъци пред Върховната рада в Киев

/КРОСС/ Най-малко един полицай е ранен, а няколко протестиращи са задържани при избухнали стълкновения пред парламента в украинската столица Киев, предаде ТАСС.

Няколкостотин души се събраха край Върховната рада, за да протестират във връзка с нов закон, който се отнася за районите в Източна Украйна, контролирани от сепаратистите. Според полицията протестиращите използвали лютив спрей и замеряли служителите на реда с камъни.

Съобщава се за масов бой край Радата между участници в протест на движение "Освобождение", които настояват да се приеме закона за т.нар. реинтеграция на Донбас, и полицията.

Протестиращи изгорили руското знаме и запалили гуми близо до един от входовете на парламента. За да ги спре, полицията използвала сълзотворен газ, поради което се стигнало и до сблъсъците. Протестите се оглавяват от Семьон Семьонченко, бивш командир на доброволчески батальон в Източна Украйна, заподозрян в погазване на човешките права.

Семьонченко и поддръжниците му критикуват новия закон като прекалено снизходителен към сепаратистките лидери.

В центъра на Киев днес има засилено присъствие на полиция и войници от Националната гвардия във връзка с първия работен ден на парламента след празниците и поради протестите, отбелязва ТАСС.