Японци създадоха автомобил-трансформър
Секция: Автомобили
17 Януари 2018 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Японци създадоха автомобил-трансформър

/КРОСС/ Японска компания приключи разработката на първия в света електрически автомобил-трансформър. Моделът Earth-1 е дело на базираната в Токио Four Link Systems и вече преминава полеви изпитания, съобщава Technews.

Върху дизайна на Earth-1 е работил известният художник-аниматор Кунио Окавара.

Автомобилът е изпълнен във вид на шофьорска кабинка, разположена на четири основни колела с малък размер, и включва компактни шасита, които могат да изпълняват помощни функции при движение.

При затворени шасита, иновативното возило има съвсем малки размери, за да изпълнява по-успешно маневри - например на тесни места за паркиране. Когато шаситата се активират, центърът на тежестта на Earth-1 пада ниско към земята, което позволява на автомобила да развива по-високи скорости.

Елекрическият автомобил-трансформър се управлява с класически волан, а положението на шаситата - с помощта на джойстик. Всички части за Earth-1 са разработени от Four Link Systems, тъй като на пазара липсват такива.

В момента Earth-1 преминава комплексни изпитания и ако те са успешни, властите в Япония ще разрешат движение на трансформъра по обществените пътища. Тогава ще стане целесъобразно и серийното производство на автомобила.

Four Link Systems вече е получила поръчки за своето творение както от Япония, така и от клиенти в чужбина. Сред тях са компании за доставка на автомобили под наем и голямо международно летище, където Earth-1 може да се ползва за превоз на служителите.

Първоначалната цена на Earth-1, обявена от Four Link Systems, е около 70 хиляди долара. Това е доста висока цена, но с усвояване и разрастване на производството се очаква електрическият трансформър да поевтинее до нивото на автомобил за масово ползване.