"Гугъл" прокарва частни междуконтинентални кабели
Секция: Технологии
17 Януари 2018 10:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Гугъл" прокарва частни междуконтинентални кабели

/КРОСС/ Google разширява с ускорени темпове своята облачна инфраструктура, изграждайки нови центрове за данни и междуконтинентални подводни кабели, съобщи американското технологично издание ZDNet, цитирано от Technews.

Плановете на компанията предвиждат прокарване до 2019 г. на три подводни кабела: Curie - между Чили и Лос Анджелис; Havfrue, който ще свърже САЩ с Дания и Ирландия; и Hong Kong-Guam - за връзка между главните комуникационни центрове в Азия.

В момента на мрежата на Google се пада една четвърт от световния интернет трафик.С реализацията на проекта Curie, компанията ще стане първият голям телекомуникационен играч с частни междуконтинентални кабели.

Същевременно, още през първото тримесечие на 2018 г. Google ще отвори нови центрове за данни в Холандия и Монреал (Канада), а по-късно интернет гигантът ще реализира подобни проекти в Лос Анджелис, Финландия и Хонконг.

Това ще бъдат не просто центрове за данни, а т.нар. зони за достъпност. Идеята е близко разположени дейта центрове да взаимодействат помежду си, като помагат на клиентите бързо да преместват работно натоварване от една изчислителна площадка на друга, ако възникне проблем в някой от тях.

Google оперира в момента 44 такива зони, разпределени в 15 региона. Компанията препоръчва на клиентите да разгръщат системите си в различни зони и региони, за да бъдат защитени от непредвидени аварии.