Турция започна обстрел срещу кюрдите в Сирия, те зоват света да я възпре
Секция: СВЯТ
17 Януари 2018 12:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция започна обстрел срещу кюрдите в Сирия, те зоват света да я възпре

/КРОСС/ Турция е започнала тази нощ да обстрелва с артилерийски огън сирийските кюрди в сирийския пограничен град Африн, който е анклав, контролиран от сирийските кюрди, съобщава "Ал Арабия".

Това става като ответен удар срещу обстрел от страна на "Отрядите за народна защита" на сирийските кюрди, който е бил насочен към населени места в района на град Азаз, който граничи с Турция, който е контролиран от подкрепяната от Турция Свободна сирийска армия.

Турските сили започнаха реализирането на план за военно укрепване по границата със Сирия в понеделник, изпращайки конвой, включително военни превозни средства и войници.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган се зарече в неделя да "прочисти тероризма" от южните граници на страната, добавяйки, че планира да предприеме нападение срещу сирийските кюрди в Африн "в следващите дни".

Района на Африн стана тема на дебат наскоро, особено след като САЩ обявиха намерението си да въоръжат сирийски кюрдски граничари на сирийско-турската граница, което предизвика реакцията на Анкара.

Турция реагира остро на обявеното намерение на ръководената от САЩ международна коалиция за борба с ДАЕШ, че работи по сформирането на гранична сила за сигурност, съставена от 30 000 мъже в Източна Сирия.

От международната коалиция твърдят, че целта на тази сила е да предотврати завръщането на ДАЕШ, но Ердоган заплаши да "разруши тази терористична армия в начален стадий", опасявайки се, че ще стане постоянна сила, позиционирана на турската граница.

Междувременно сирийските кюрди помолиха международната общност да помогне в гарантирането на сигурността на Африн, застрашена от Турция.

В Африн живеят около 1 млн. души. Сирийските кюрди контролират в момента около 25 процента от територията на Сирия.

От партията "Демократичен съюз" на сирийските кюрди предупредиха, че ако Турция започне военна офанзива, светът ще носи отговорност за живота на хората в Африн.

Анкара разглежда силите на сирийските кюрди като продължение на Кюрдската работническа партия (ПКК), която турските власти разглеждат като терористи и която води въоръжен бунт срещу турската държава от десетилетия.