Василев за Истанбулската конвенция: Проблемът е в текста, не в превода
Секция: Коментари
17 Януари 2018 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Василев за Истанбулската конвенция: Проблемът е в текста, не в превода

/КРОСС/ Биха отбой! Проблемът бил в превода, разбрахте ли? Не бил точен. Затова Съветът на Европа решил да прави нов превод на Истанбулската конвенция!

А-й-й, колко се размириса само от това съобщение. Та ако министър-председателят е чел текста на български, значи са го били подвели; ако каже, че го е чел на английски или френски, значи лъже; ако не го е чел, значи мандатът, въз основа на който Захариева е подписвала конвенцията, е фалшив; ако пък е подписала без мандат, значи трябва да я изгонят. Значи и гласовете "за" в Министерския съвет са невалидни, тъй като документът, който са гласували, е с невярно съдържание.

И да изгонят Захариева, голяма работа. Проблемът е в текста, не в министърката или в превода. Преводът няма правна стойност, такава има само оригиналът. Както и да го превеждат, третият пол остава. Той е в дъното на конвенцията, нейният смисъл. Насилието над жените е благовидната форма, с която се прикрива гнусното в съдържанието.

Както и да го превеждат, остават извращенията, които подготвят над детската психика. Остава задължението да изкореняваме нашите традиции и обичаи, които третополовите не харесват. Остава подмяната на нашите ценности. Остава принудата да приемаме и храним всеки афроазиатец, който твърди, че е женствен и поради това се опасява да не бъде преследван в своята страна.

Размирисалата се конвенция започва да вони, когато си представим, че нашите управници може и друг път да са подписвали нещо, без да знаят какво. Бутнали им листа, погалили ги по главата, нашите подписали и казали тенкю.

Кой знае колко пъти Министерският съвет е вземал съдбоносни решения ей-така, без да четат, на доверие, за потупване по рамото или за някой скришом бутнат милион.

Май се насадиха на пачи яйца.