Близо 70% от ползващите интернет в ЕС пазаруват онлайн
Секция: Технологии
17 Януари 2018 15:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 70% от ползващите интернет в ЕС пазаруват онлайн

/КРОСС/ Почти 7 от всеки 10 ползвателите на интернет в рамките на ЕС (или точно 68%) са пазарували онлайн през 12-те месеца на 2017-а година, показва проучване на Евростат, информира БНР.

Процентите обаче сериозно варират при отделните страни - членки на съюза, като едва 23% от интернет потребителите в Румъния и едва 27% от тези в България са пазарували онлайн през миналата година. В същото време този процент нараства съществено до 86% в Обединеното кралство, до 84% в Швеция и до 82% в Дания, Германия, Люксембург и Холандия.

Според същото проучване на Евростат, 71% от всички пазаруващи по интернет във възрастовата група между 16 и 24 години са купували главно дрехи и спортни принадлежности. Близо 50% от електронните покупки на хората на възраст между 25 и 54 години са били за стоки за дома, докато в най-високата възрастова категория между 55 и 74 години, цели 57% от покупките онлайн са били с цел пътувания и почивка. В рамките на целия ЕС, 85% от хората са използвали интернет през изминалата 12 месеца, като 57% от тях са осъществили онлайн покупки. В същото време 66% от българите са ползвали интернет и едва 18% тях са се възползвали от пазаруването онлайн.

За съжаление, по тези два показателя нашата страна се нарежда на последно място сред всички 28 страни - членки на Европейска съюз, отчита проучването на Евростат.