Служители на летището в Бургас и гранични полицаи сред първите разпитани по делото "Сарафово"
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Януари 2018 15:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Служители на летището в Бургас и гранични полицаи сред първите разпитани по делото "Сарафово"

/КРОСС/ Служители на летището в Бургас и гранични полицаи бяха сред първите, разпитани по делото за атентата на 18 юли 2012 година, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса им Мустафа Кьосов.
След близо година и половина процесуални пречки делото, в което задочно подсъдими са ливанските граждани Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан, започна в Специализирания наказателен съд, предава БНР. Подсъдимите вече пета година се издирват с червена бюлетина на "Интерпол". Няма напредък по издирването им, коментира прокурорът по делото.

Обвинителният акт беше прочетен днес, след което започнаха първите свидетелски разкази, дадени от очевидци на самия атентат - служители на местно казино, които са раздавали флаери там, както и от таксиметров шофьор и представители на летището, и на "Гранична полиция". Всички те разказаха личните си впечатления от взрива, като описаха ситуацията около и след това смута и паниката. Никой обаче от тях до този момент не каза пред съда, че е видял или че си спомня да е видял лицата на извършителя на атентата и на неговите помагачи.

Същинското начало на мегаделото "Сарафово" идва след година и половина усилия да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите в атентата израелски граждани. Освен че бяха уведомени, повечето от тях чрез представляващите ги български и израелски адвокати депозираха и граждански искове на рекордната обща стойност от близо 200 милиона лева.

В края на миналата година съдебният състав на Специализирания наказателен съд успя да проведе и успешно разпоредително заседание, на което страните се съгласиха, че в обвинителния акт не са допуснати процесуални нарушения и делото вече може да започне по същество.

Днес стана ясно, че до 18-и юли 2012-а година мерките за сигурност на летището и достъпът до него са били изключително либерални - нещо, което се е променило рязко след атентата.

По думите на адвоката на единия ливанец - Радослав Николов и прокурорът по делото Красимир Тренчев, системите за охрана са няколко, но без никакво взаимодействие, което е безспорна предпоставка за улесняване на извършителите на престъплението, а до свободната зона достъп има всеки и буквално може да направи, каквото си поиска.

Следващото заседание е на 6-и февруари.