Прокуратурата се зае със случая с изолираните в дома си сестри
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Януари 2018 18:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата се зае със случая с изолираните в дома си сестри

/КРОСС/ Районната прокуратура в Свищов е постановила разследване във връзка с изнесена информация за изолирани в дома си лица, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.
Проверката в дома на 66-годишна жена, която живее с двете си дъщери - на 43 и на 44 години, е извършена от служители на РУ на МВР - Свищов и служители от Дирекция "Социално подпомагане".

На мястото е присъствал и екип от ЦСМП - Свищов. Проверката е направена след сигнал от съседи до полицията в Свищов, че майката държи дъщерите си заключени.
Пред проверяващите жените са отказали да бъдат прегледани от лекар и са отрекли, че са държани против тяхната воля на съответния адрес.

По тях не са били констатирани видими белези от физическо насилие. Нямат личен лекар, а социалната анкета е констатирала, че са "лица в риск", се посочва в съобщението от прокуратурата.

В общината не са постъпвали сигнали, че семейството се нуждае от помощ, коментира кметът на Свищов Генчо Генчев. Той е посетил дома на жените и е установил, че на този етап те се нуждаят от съдействие за актуализиране на адресната си регистрация и от помощ за подобряване на битовите им условия.

Общината ще съдейства жените да бъдат включени в услугите, които предлага Общинския център за хора с увреждания и да им бъде отпусната парична помощ.

Под ръководството на прокуратурата по случая е образувано досъдебно производство по чл. 181 от НК, проверката продължава.