Румъния има първа жена премиер
Секция: ПОЛИТИКА
17 Януари 2018 19:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румъния има първа жена премиер

/КРОСС/ Румънският президент Клаус Йоханис назначи евродепутата Виорика Дънчила за трети премиер на страната в рамките на седем месеца, като тя е първата жена на този пост в страната.

Предшественикът й Михай Тудосе подаде оставка от поста в понеделник след борба на лобита в управляващата Социалдемократическа партия с лидер Ливиу Драгня.

54-годишната Дънчила е евродепутат от листата на СДП от 2009 година, като се занимава с въпросите на земеделието и селското развитие. Тя е заместник-председател на Комисията по земеделие и селско развитие в Европейския парламент. Дънчила е ръководител на женската организация на румънските социалдемократи.

Виорика Дънчила, която е сондажен инженер, е заемала ръководен пост в администрацията и в окръжната партийна организация на СДП в окръг Телеорман, където председател на Окръжния съвет в периода 2000-2012 година е бил настоящият лидер на СДП Ливиу Драгня.

Дънчила беше номинирана за нов премиер от Изпълнителния комитет на лявоцентристката Социалдемократическа партия, която има мнозинство в парламента.