Стартира конкурс за детско творчество с тема „Легенда за първия кукер“
Секция: КУЛТУРА
18 Януари 2018 10:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира конкурс за детско творчество с тема „Легенда за първия кукер“

/КРОСС/ За единадесети път НЧ "Съгласие 1905" и Кметство Българово организират национален конкурс за детско творчество "Кукери". Тази година темата ще бъде "Легенда за първия кукер". Вдъхновени от героите на българския анимационен филм "Златната ябълка" - Вихра, Бран, Влад, майсторът-ковач - първият кукер боец Антон, самодивата Тина-пакостина, балканджиите, Чума и др., организаторите ще дадат възможност на детското въображение отново да поеме по чудни пътища и светове, да интерпретира народното творчество и мъдрост.

За да се запознаете с героите, може да посетите официалната страница на анимационния проект: https://goldenappleseries.com/?lang=BG.

Във фейсбук: https://www.facebook.com/goldenappleseries/.

СТАТУТ НА КОНКУРСА:

ТЕМА: "Легенда за първия кукер"

ИДЕЯ: Конкурсът има за цел да провокира и поощри интереса към богатия ни български фолклор, традиции и обичаи, да даде възможност за изява на децата.

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ: Могат да участват деца на възраст от 5 до 15 години от цялата страна. Всеки участник може да изпрати две творби в следните категории:

1. Изобразително и приложно изкуство - рисунка, колаж, маска, стъклопис, керамика, текстил и др., (без ограничения в изразните средства) на кукери, самодиви, караконджули, таласъми, героите от "Златната ябълка".
2. Фотография - снимки и възстановки на обичая Сирни заговезни, Кукеровден.
3. Литература - приказки, разкази, комикси, стихотворения, поговорки, гатанки и др., с героите на "Златната ябълка".

НАГРАДИ: Във всяка категория ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда, както и награда за най-добра школа в категорията. Всеки участник ще получи сувенир от конкурса.
ОРГАНИЗАЦИЯ НА КОНКУРСА: Таксата за участие е на стойност 5.00 лв. за участник и може да бъде изпратена с пощенски запис на адреса на читалището. В конкурса за най-добра школа се допускат тези от тях, които имат поне 5 индивидуални участника. Изпратените творби остават в полза на читалището, което се ангажира с тяхното популяризиране.

Творбите могат да бъдат изпращани до 16.02.2018 г. на адрес: град Българово, община Бургас, ул. "Първи май" 1, НЧ "Съгласие 1905". Литературните творби можете да изпратите в електронен вариант на e-mail: saglasie1905@abv.bg.

На 18.02.2018 г. ще се проведе заключителният етап на конкурса. Всички участници, поканени на празника в деня на Сирни заговезни в Българово, ще видят истински кукери, ще научат повече за обичая "Прошка", ще бъдат поздравени с фолклорен концерт от свои връстници самодейци и ще получат своите награди.
Тел. номера за допълнителна информация: 0896 730 867 - Стела Папанчева /секретар/, 0895 620 612 - Милена Комитова /председател/, 0895 776 762 - Галина Дараданова /библиотекар/.