ИПИ: 20 водещи икономически центрове дават почти 90 на сто от продукцията в страната
Секция: ИКОНОМИКА
18 Януари 2018 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ИПИ: 20 водещи икономически центрове дават почти 90 на сто от продукцията в страната

/КРОСС/ 20 водещи икономически центрове дават почти 90 на сто от продукцията в страната, като повечето от тях са в Южна България. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика, изготвено в последните пет години, предава БНР. За преодоляването на разликите между регионите икономистите предлагат създаване на свободна от данъци зона в Северозападна България.

Икономически мегаполис е на път да се оформи в Южна България по оста София-Пазарджик-Пловдив-Стара Загора-Бургас, докато на север се развиват отделно обособени острови на икономическа активност. Водещите икономически центрове произвеждат 86 процента от продукцията в страната като 40 на сто е дело на столицата. В тях е събрано и 60 процента от населението.

Връзка между тези икономически центрове, на юг и на север от Стара планина, в момента няма. Ако имаше добра връзка през планината, най-вероятно щяхме да говорим за един много по-голям по мащаб икономически мегацентър, каза Десислава Николова.

Друга от мерките за Северозапада може да бъде и данъчната автономия, обясни Явор Алексиев:

Ако да речем общини като Видин, като Враца, там данък общ доход е не 10, а 5 процента и тези пари остават на местно ниво. Първо, общините ще имат повече средства да провеждат по активни политики и второ, тези 5 процента вече са разлика. Това е нещо, което може да накара един предприемач да се замисли, защо да отварям в Пловдив, а да не отворя във Видин като там ще са ми по малко разходите за труд.