Прокуратурата: Над 500 са осъдените, които трябва да са в затвора, но не са там
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Януари 2018 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прокуратурата: Над 500 са осъдените, които трябва да са в затвора, но не са там

/КРОСС/ Не са получени всички справки и нямаме пълна информация за лицата, по отношение на които са наложени наказания лишаване от свобода и доживотен затвор и те не се изтърпяват. До вчера анализът на събраните справки сочи, че такива лица са над 500. Това обяви на брифинг в Съдебната палата говорителят на гл. прокурор Румяна Арнаудова във връзка със заповедта за мащабна проверка на прокуратурите в страната, предава „Фокус".

„Всеки месец всички 128 районни прокуратури, 28 окръжни Специализирани прокуратури и Военно-окръжната прокуратура изготвят справка за това колко са осъдените лица, кога са приведени наказанията и кога са задържани", обясни тя.

„След инцидента в Нови Искър, където беше извършено шесторно убийство, когато беше установено, че извършителят се е укривал в продължение на 9 години и не е изтърпял наказанието си, главният прокурор разпореди информация от спешен порядък от всички прокуратури, които изпълняват присъди", посочи Румяна Арнаудова.

„Целта беше да се установи реалният брой на лицата и какви са причините лицата да не изтърпяват наказанията", заяви говорителят на главния прокурор.

„След приключване на проверката Прокуратурата ще разполага с пълна информация, не само за осъдените, но и за причините за неизтърпяването на наказанието" изтъкна Румяна Арнаудова.

„Целта на проверката е да се установят не само проблеми и пропуски, но и добри практики, които да бъдат споделени със всички прокурори, за да не допусне отклоняване на лицата и да останат ненаказани лица", каза още тя.