Президентът и германски инвеститори у нас обсъдиха перспективите и трудностите за развитието на бизнеса в България
Секция: ПОЛИТИКА
18 Януари 2018 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът и германски инвеститори у нас обсъдиха перспективите и трудностите за развитието на бизнеса в България

/КРОСС/ Президентът Румен Радев обсъди с представители на водещи германски компании, развиващи бизнес у нас, перспективите и трудностите пред чуждестранните инвеститори в България. Срещата се проведе на „Дондуков" 2 и в нея участваха фирми, членуващи в Германо-българската индустриално-търговска камара.

"Германия е стратегически партньор за България и ние високо ценим усилията на институциите и бизнеса за разширяване на двустранните икономически отношения", заяви Румен Радев.

По думите на президента, българската държавна администрация трябва да подобри работата за привличане и задържане на инвеститори у нас.

„Това ще допринесе не само за развитието на икономиката, но ще създаде положителни модели в обществен и институционален план", заяви Румен Радев.

По думите на президента една от възможностите за повишаване на конкурентоспособността на страната ни е адекватна политика при въвеждането на електронно управление и услуги. Президентът и представителите на бизнеса обсъдиха предприемането на мерки за връщането у нас на млади българи, дипломирали се в чужбина, както и за задържането на квалифицираната работна ръка на пазара на труда в България.

От Германо-българската идустриално-търговска прогнозират пореден рекорд в търговския стокообмен между двете страни за 2017 година, като за изминалата година българският износ се развива изпреварващо в сравнение с вноса от Германия. Германските компании призоваха за устойчивост в законодателната рамка и откроиха недостига на работна ръка, квалифицирана според нуждите на бизнеса, както и липсата на дългосрочна стратегическа визия в икономически и политически план, като основни трудности пред инвеститорите за разрастването им на българския пазар. Много от представителите на малкия и среден бизнес срещат редица административни препятствия, повишаващи риска от корупция, беше посочено още по време на срещата.