Зам.-шефът на бюрото за СРС-та остана без допуск до секретна информация, трябва да го сменят
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Януари 2018 19:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-шефът на бюрото за СРС-та остана без допуск до секретна информация, трябва да го сменят

/КРОСС/ Върховният административен съд (ВАС) е потвърдил отнемането на допуска до класифицирана информация на Георги Гатев. Съдебното решение е взето в сряда. Мотивите, с които за законосъобразно се обявява решението на Държавната комисия за сигурността на информацията (ДКСИ), са 16-страници, но те няма да бъдат публикувани, тъй като носят гриф "секретно", научи "Правен свят".

Съдебното решение е окончателно и не подлежи на обжалване. Това означава, че Гатев повече не може да заема длъжността заместник-председател на Националното бюро за контрол на Специални разузнавателни средства (НБКСРС).

Парламентът следва да избере нов член на Бюрото за контрол на подслушванията. С оглед на факта, че мандатът на досегашните петима членове изтича през настоящата година, не е изключено да се стигне и до пълна подмяна на състава на контролиращия дейността на специалните служби независим държавен орган. Сега председател на НБКСРС е Бойко Рашков, негов заместник беше Георги Гатев, а членове на институцията са Илия Ганев, Огнян Атанасов и Огнян Стоичков.