ЛУРА на 11 май Sofia life club
Секция: КУЛТУРА
19 Януари 2018 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЛУРА на 11 май Sofia life club

/КРОСС/ "Над тези оживени, силни темпове, Лура продължава да изразява мълчаливите сълзи на древните песни, тайните на батук и бунтарската молитва, която тя носи в сърцето си".

Мария де Лурдес Асуншао Пиня е родена в Лисабон, но корените й са от малката островна държава Кабо Верде, която е бивша португалска колония. Музиката на Лура е базирана именно на островните традиции и стиловете морна, фунана и батуке, но е повлияна и от африканската музика като цяло, както и от модерния западен саунд, най-вече ар-енд-би.

През 1996 година записва своя първи авторски албум и до днес има вече шест заглавия в личната си дискография. „Herança" е последният от тях, а през 2007 година участва в знаменития филм „Фадо", където изпълнява и песента си „Morna".

Herança (Heritage) перфектно следва естествената прогресия на дискографията на Лура след Di Korpu ku Alma (2004), M'Bem di Fora (2006) и Eclipse (2009), както и най-доброто от (2010), с Cesaria Evora на "Moda Bô".

Албумът изследва най-възвишените, свещени аспекти на батуката и фунана, тъй като Лура носи своята специална универсалност с тези традиционни Капо-верде ритми.

Нищо не е останало случайно в този албум. Избраните му предмети и думи са перфектно отражение на историята на популярната музика в архипелага. Лура разглежда три класически теми от кабо-вердската традиция. Приемайки и изразявайки наследството на една цяла нация, тя продължава да развива и усъвършенства изкуството си.

Лура пристига у нас по покана на Inside Out Events, а всички, които искат да се докоснат до нейната музика ще могат да го направят в Sofia Live Club на 11.05.2018г.

video:https://www.youtube.com/watch?v=RM6Txfqtenw