Очаква се през 2018 г. българската икономика да е с най-висок растеж в Централна и Източна Европа
Секция: ИКОНОМИКА
19 Януари 2018 10:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Очаква се през 2018 г. българската икономика да е с най-висок растеж в Централна и Източна Европа

/КРОСС/ Българската банка за развитие представи стратегическите си намерения за финансиране на инфраструктурни проекти на престижен икономически форум

Очаква се българската икономика да бъде с най-висок растеж в Централна и Източна Европа през 2018 г. и да запази темпа си през 2019 г. Това сочи анализ на водеща европейска банкова група, представен пред най-големия банков и финансов форум за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на издателската група Euromoney, състоял се във Виена на 16-17 януари. Събитието се провежда за 23-та поредна година и дава среща на над 1000 делегати - инвеститори, финансови посредници, политици, експерти и представители на финансови институции за обсъждане и анализиране на ключовите въпроси за региона.
В рамките на форума екип на Българската банка за развитие проведе множество срещи с представители на водещите европейски банкови институции и мултинационални инвеститори, като представи новия управленски екип на банката и стратегическите намерения за финансиране на инфраструктурни проекти.

Сред обсъжданите теми на конференцията бяха икономическото развитие и стабилност на ЦИЕ през 2018 и 2019 г. и предизвикателствата пред икономиките на страните. Във фокуса на внимание бяха поставени инфлацията в ЕС, ефектът от монетарната политика на Европейската централна банка и от очакваната й нормализация върху страните от региона, бежанската криза и ефектите й върху икономиките, както и тенденцията на намаление на лошите кредити на банковите системи на Централна и Източна Европа.

Основната теза за региона беше очакването за позитивен и устойчив растеж от 3% през 2018 и 2019 г., предпоставки за ускоряване на банковото кредитиране и нуждата от ръст на инвестициите. Необходимостта от политическа стабилност беше изведена като основа за икономическия растеж.
Общите оценки за България, както и очакванията на инвеститорите, са за по-бърз икономически растеж и по-оптимистична перспектива за българската икономика.

Инвеститорската общност изрази интерес към публичните и политически нагласи у нас относно включването на българския лев към Валутен механизъм II и потенциалното присъединяване на България към Еврозоната.