Филип Попов: Бюрото за контрол на СРС може да бъде овладяно
Секция: ПОЛИТИКА
19 Януари 2018 10:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Филип Попов: Бюрото за контрол на СРС може да бъде овладяно

/КРОСС/ Има възможност Бюрото за контрол на разузнавателните средства да бъде овладяно от действащото парламентарно мнозинство. Това заяви в интервю за "Преди всички" депутатът от БСП Филип Попов, който е член от Специализираната парламентарна комисия за контрол на службите и прилагането на СРС-та.

Попов коментира, че критиките на ръководителя на бюрото - Бойко Рашков, относно използването на специалните разузнавателни средства /СРС/ и отстраняването на члена на бюрото Георги Гатев, са създали напрежение около контролния орган:

Този орган се избира от Народното събрание, от мнозинството в едно Народно събрание, и действително има хипотетичната възможност той да бъде овладян от едно или друго мнозинство, което не е добре с оглед спецификата на работата на този орган. Той следва контролирането и използването и прилагането на СРС-та, да бъде обективен в своята работа, а не подчинен на едно или друго управляващо мнозинство.

Органът не е излишен и България трябва да гарантира контрол върху вмешателството в личния живот на хората, каквото представлява използването на СРС, заяви още Попов:

Ако искаме да сме европейска, правова държава, следва да гарантираме, а това става със създаването на такива независими органи, използването и намесата, вмешателството в личния живот на всеки един български гражданин, защото именно това се получава, когато се използват СРС-та.